Radio Simplu

Acesti doi dansatori au pus publicul pe jar

Echipati corespunzator, aparent surprinsi de acest ritm muzical vioi, cu o pofta nemaipomenita de viata, plini de energie, cu zambete vesele pe fete, ei au reusit sa ridice o sala in picioare in cateva momente!

Poate, ar fi benefic sa vedem asemenea spectacole cat mai des pe ecranele noastre, in loc de mizeriile prezentate la orice ore, denumite “ Emisiuni senzationale, sau de Cac-can” care prostesc si mai rau tanara generatie.

Dansul sportiv este un sport de echipa constand in parteneriatul intre un baiat si o fata intr-un cuplu de dansatori ce interpreteaza pe muzica diferite ritmuri utilizand tehnici specifice.

De-a lungul timpului s-au cristalizat doua sectiuni in functie de caracterul si provenienta dansurilor: sectiunea standard sau europeana (vals lent, tango, vals vienez, slow fox si quick step) si sectiunea dansurilor latino-americane (samba, cha-cha-cha, rumba, paso doble, jive).

Cu o mare placere v-am aratat acest filmulet, asteptam sa ne spuneti ce ganditi despre el, iar daca v-a placut, distribuiti-l si altora!

Noi nu ne suparam, ba chiar va si multumim pentru ca ne sustineti in fiecare zi alaturi de noi!

Cha-cha-cha-ul este un dans latino-american de origini cubaneze fiind considerat un rezultat direct al muzici compuse de compozitorul si violonistul Enrique Jorrin in anii ’50. Exista tendinta din ce in ce mai pronuntata in ultimul timp de a fi numit mai simpu – “cha-cha”.

Acest dans provine din mambo sau chiar rumba. Ceea ce il diferentiaza de predecesoarele sale este inlocuirea unui pas lent (slow) cu un pas triplu (chasse), adica o succesiune rapida de trei pasi din care in cel de-al doilea talpile sunt apropiate, numarat cha-cha-cha.

Cha-cha-ul sufera mai multe modificari in Europa, astazi existand mai multe versiuni in functie de accent si locul chasse-ului in masura muzicala.

Exista stilul international (dans sportiv) sau street cha-cha in care numaratoarea este 2-3-chachacha; stilul country/western, american style in care numaratoarea este 1-2-chachacha si exista si ritmul Guajira apropiat de cubanezi si portoricani folosit in mica masura si de dansul sportiv ca “guapacha timing”. In prezent se poate dansa atat pe muzica traditionala latino dar si pe disco-latin sau latin-rock.

In cadrul competitiilor de dans din Romania cha-cha-ul se danseaza de la clasa valorica “hobby” si este al doilea dans latino in ordinea generala. El dureaza minim 1,5 minute, este scris in masura 4/4 (patru timpi muzicali pe masura), cu o puternica legatura intre timpii 4 si 1 (4 si 1 = chachacha) si are un tempo de 30-33 masuri pe minut (BPM).

Asa cum am spus mai sus caracteristic pentru cha-cha este chasse-ul sau o succesiune de trei pasi (spre lateral, in stanga sau in dreapta) in pasul doi inchizand talpile. Acesta este inlocuit de multe ori cu lock-step care se executa in fata sau in spate pe pasul doi incrucisand talpile (lock).

Dansul se executa in principiu fara ridicare si coborare (in figurile de baza) iar pasii se fac pe picior intins (genunchii blocati spre spate). Acest lucru ii confera un caracter sacadat care impreuna cu tempo-ul alert si pasul triplu il fac sa arate jucaus, plin de viata.

In majoritatea pasilor transferul de greutate se face prin contact progresiv cu podeaua (CP) de la pernita la calcai (toata talpa). Ritmul este dat de momentul in care calcaiul a atins podeaua si genunchiul s-a blocat.

Greutatea corpului este preluata rapid pe piciorul intins prin intermediul soldului care reactioneaza in mod natural la presiunea exercitata in ringul de dans (settle). Soldul se ridica deci la fiecare pas pe piciorul care sustine greutatea (standing leg). Piciorul liber (moving leg) se desprinde de la podea incepand cu calcaiul iar varful ramane in contact cu podeaua cat mai mult timp.

Exista o multime de prize in pereche pentru cha-cha ca si pentru alte dansuri latino (deschise, inchise, fan, promenade, shadow, fara priza etc) libertatea de miscare in acest dans fiind foarte mare.