Radio Simplu

Această fetiţă aude pentru prima dată vocea mamei sale. Reacţia ei este emoţionantă

Deficienţele de auz pot schimba întreaga viaţă a celui ce suferă de asemenea probleme.

Acest filmuleţ ar trebui să constituie pentru fiecare dintre noi o dovadă că oricând pot apărea şi minuni ce au puterea de a ne schimba viaţa radical în bine.

În aceste imagini ne sunt prezentate reacţiile unor persoane ce pot să audă pentru prima dată în viaţa lor, datorită unor implanturi cohleare. După cum vom observa, indiferent de vârstă reacţia este aceeaşi şi anume o explozie de bucurie combinată cu lacrimi de fericire.

Aceste imagini ale unor oameni ce se bucură cu adevărat poate pentru prima dată în viaţa lor nu pot decât să ne facă se preţuim viaţa mult mai mult şi să ne bucurăm de fiecare trăire.

Sunt absolut emoţionante clipele în care un băieţel pe nume Cooper aude glasul mamei sale pentru prima oară.

Deşi pare surprins la început şi nu îi vine să creadă ce se întâmplă, el radiază de fericire că îşi poate folosi acest simţ.

În aceeaşi situaţie a fost şi Jackson, un băieţel ce aştepta cu nerăbdare să audă un ţiuit, semn că implantul a fost un succes.

Mare i-a fost bucuria când acest lucru s-a şi întâmplat, moment în care acesta a strigat cu emoţie în voce „L-am auzit, aud beep-ul”.

Aceleaşi sentimente sunt prezente şi în cazul adulţilor ce aud pentru prima dată în viaţa lor. Lacrimile de fericire, dar şi de recunoştinţă pentru acest dar al vieţii sunt prezente de fiecare dată.

De cele mai multe ori, copiii de vârstă foarte fragedă sunt speriaţi la început, neştiind ce li se întâmplă, însă în momentul în care aud vocea mamei sau pe cea a tatălui se calmează instantaneu.

În scurt timp, aceşti copii minunaţi încep să se bucure cu adevărat de viaţă împreună cu părinţii lor, iar zâmbetele le apar de îndată pe chip.

Este o adevărată încântare să urmăreşti aceste imagini emoţionante!

Auzul se poate pierde în orice moment din viaţă: în copilărie, adolescenţă sau mai târziu. Când victimele sunt copiii, depistarea timpurie înseamnă şi şanse mari de recuperare.

Medicina modernă oferă o mulţime de tratamente pentru deficienţele de auz ale copiilor. De la aparate performante, care permit „protezarea resturilor de auz”, până la implantul cohlear, care poate face dintr-un copil sortit tăcerii, un om normal.

Pentru a putea fi folosite însă, este esenţial ca suferinţa auditivă să fie depistată cât mai repede după naştere.

În România, între 1 şi 3 nou-născuţi dintr-o mie riscă să aibă pierderi ale auzului când ajung pe lume. Asta înseamnă că, anual, numai în Bucureşti se pot naşte 45 de copii surzi. Pentru cei mai mulţi dintre aceşti copii sunt şanse mari să se facă bine. Cu o condiţie: să fie trataţi din timp. Altfel au toate şansele să devină surdo-muţi.

Diagnosticul se pune după vârsta de un an

Chiar dacă se face depistarea precoce a unei probleme de auz, nu se poate cuantifica cu exactitate pragul auditiv al copilului în primul an de viaţă. Medicul stabileşte, cu ajutorul aparaturii, dacă auzul copilului este în limite normale.

Cum funcţionează mecanismul care “luminează” medicul? În momentul în care sunt funcţionale, celulele care produc influxul nervos din urechea internă, care fac posibil auzul, emit nişte sunete de intensitate foarte slabă.

Tocmai aceste sunete sunt captate de aparatele de oto-emisiuni. Copilul cu probleme poate avea deficienţe minore sau o pierderea totală a simţului auditiv. El va trebui urmărit până la vârsta de un an, când medicii vor putea stabili exact în ce măsură auzul a fost afectat.