Radio Simplu

Acesta este cel mai tare DANS pe o MELODIE ARABEASCA

Nu stiam ca arabii au muzica buna dar si dansurile nu sunt mai rele. Se potriveste de minune, foarte tare mi-a placut acest video !

RITMURI ORIENTALE – Afla originea muzicii turcesti

Muzica populara turceasca, cu origini in stepele Asiei, este in complet contrastanta cu muzica turceasca clasica de la curtea Imperiului Otoman.

Pana acum ceva timp, aceasta muzica nu fusese scrisa, traditia fiind transmisa prin viu grai de catre trubadurii turci.

Avand un amplasament geografic unic, acolo unde Occidentul si Orientul se intalnesc, Turcia a fost liantul esential in amestecarea culturilor orientale, islamice si mediteraneene de-a lungul istoriei.

Anatolia, una dintre primele zone populate de oameni, poseda o diversitate culturala rara datorita influentei maselor de oamnei care au trait aici.

Cultura bogata se reflecta in muzica si exista chiar si o legenda care povesteste cum a luat nastere muzica in Turcia: intorcandu-se de la vanatoare, unul dintre vanatori a auzit un sunet foarte aparte si frumos.

Cand s-a uitat mai atent pentru a vedea de unde vine, a zarit un craniu de cal. Cateva suvite din coama erau infasurate in jurul craniului, vibrand la adierea vantului. Vanatorul a luat craniul si a incercat sa imite sunetul, batand ritmul cu degetele.

Muzica venita din craniu era frumoasa si melodioasa, asa ca pe baza acestui principiu a realizat primul instrument cu coarde.

Muzica traditionala include in principiu cantece anonime care au fost create urmand un anumit ritm, fiind apoi cantate in locuri publice, in regiunea unde au fost compuse si reusind sa supravietuiasca pana in ziua de azi.

Spre sfarsitul secolului al XIX-lea, muzica otomana a fost influentata de traditiile clasice occidentale, lucru care a jucat un rol foate important in transformarea structurilor monofonice in polifonice.

In timpul perioadei republicane, tematicile muzicii turcesti traditionale s-au aprofundat pe fondul valorilor muzicale ale traditiilor clasice occidentale, dezvoltand structura polifonica moderna.

In secolul al XX-lea, produsele culturii populare au fost diversificate foarte mult mai ales spre inceputul acestui secol, adresandu-se unui public mult mai variat. La inceputul secolului al XXI-lea muzica pop a dobandit capacitatea de a satisface aproape intreaga cerinta pentru muzica si de a da nastere la noi curenturi. sursa:kanald.ro