A topit multe inimi cu ochii lui gingasi! Acest ingeras, a uimit tot internetul cu dragalasenia lui, in timp ce se chinuia sa pape o felie de lamaie! Merita sa vezi ce se intampla!
Bogata în vitamina C, complexul de B-uri si minerale, dar si în acid citric, lamaia este un fruct controversat cand vine vorba de alimentatia celor mici. Iata argumente pro si contra.
In mod sigur ti s-a spus, macar o data: „Da-i lamaie sa nu mai sughita!“ sau „Fa-i un ceai cu lamaie daca a racit!“. Hai sa vedem cat de buna este lamaia la copiii pana într-un an. Cum si cand i-o dai?
Argumente pro…
Pe de o parte, calitatile sale terapeutice (antiviral, antianemic, antiinflamator, antibacterian) o recomanda ca aliment de baza în dieta copilului tau.
Datorita vitaminei P (flavonoide), lamaia are virtuti antialergice: amelioreaza simptomele febrei de fan, eczemele, sinuzita, astmul.
Ingredientul cel mai valoros, vitamina C, este esential în metabolismul calciului, de aceea se foloseste în profilaxia rahitismului. Fiind o sursa considerabila de pectina, sucul de lamaie regleaza si tranzitul intestinal.
… si contra
Lamaia contine foarte mult acid citric (7,2%), care poate irita mucoasa digestiva plapanda a sugarului.
De la nastere si pana la patru luni, muschii peretelui gastric sunt insuficient dezvoltati, iar unele sucuri digestive lipsesc, motiv pentru care nu este indicat sa-i dai suc de lamaie unui copil atat de mic.
Dupa varsta de sase luni, sucul trebuie diluat cu apa fiarta si racita (în proportie de 10 parti de apa la 1 parte de suc).
In plus, tot acidul citric se face vinovat si de erodarea smaltului dintilor. Nu-i da sucurile de citrice în biberon, ci cu lingurita sau cana, pentru a reduce contactul gingiei cu zaharul si acizii din suc.
Buna, dar cu masura
Exista situatii în care putin suc de lamaie nu strica:
sughit: poti sa-i dai putina zeama de lamaie, însa nu ca atare, ci dizolvata în apa: o lingurita de suc de lamaie proaspat stors amestecat într-o jumatate de cana de apa calduta;
tuse: acelasi remediu îl poti folosi si pentru alinarea tusei (apa calduta calmeaza durerea în gat, iar vitamina C din lamaie fortifica sistemul imunitar);
guturai: cand bebe este racit, poti sa-i ungi pieptul si piciorusele cu un balsam de lamaie facut în casa: în uleiul lui de corp torni 2-3 picaturi de ulei esential de lamaie. Nu folosi acest remediu
decat o data pe zi, de preferat seara;
constipatie: în tranzitul intestinal îngreunat, suplimentarea dietei cu sucuri de lamaie sau portocale contribuie la evacuarea eficienta a intestinului;
prurit: antiseptic natural, sucul de lamaie calmeaza mancarimile provocate de întepaturile insectelor;
alimentatie: cateva picaturi de lamaie schimba gustul preparatelor. Dupa varsta de zece luni poti condimenta cu lamaie ciorbitele micutului, pentru un plus de vitamine.
Ce acra este!
Gustul întepator, acru, îl face pe puiul tau sa se strambe tot. Prima degustare a sucului de lamaie are întotdeauna acelasi efect: o mutrita caraghioasa, dar adorabila.