Deși are numai 15 ani, Anamaria Lăcătuș reușește să ne cucerească prin vocea sa în timp ce cântă melodia “O bătrână într-o gară”.
Tânăra nu se abate de la linia melodică originală a cântecului. Piesa aparține regretatei cântărețe de muzică populară, romanțe și muzică ușoară, Ileana Sărăroriu.
Melodia a rămas peste ani în sufletele melomanilor, dar titlul ei ne aduce aminte de împrejurările în care Ileana Sărăroiu.
Bebelusii
Bebelusii experimenteaza lumea intr-un mod diferit fata de orice alta varsta. Motivul principal fiind faptul ca nu pot comunica verbal asa cum o vor face mai tarziu. Ei absorb lumea prin intermediul simtilor si o “intregistreaza” in mintea si sufletul lor intr-un mod implicit.
Neputand asocia cuvinte simtirilor lor, e ca si cum informatiile ar intra direct in creierul si in sistemul lor nervos, nemijlocit de vorbe.
De ce e important sa stim acest lucru? Pentru ca in acesta etapa de dezvoltare muzica ar trebui sa fie o experienta senzoriala si emotionala si pe cat posibil sa mimeze starea bebelusului. Daca bebelusul are nevoie de stimulare, putem alege o muzica mai ritmata, daca are nevoie sa se calmeze, putem asculta cantece de leagan sau muzica care induce relaxarea.
Daca ati cantat cand bebelusul era inca in burtica, continuati sa o faceti. Pare incredibil, dar bebelusii pot recunoaste un cantec cantat de mama inainte de a se fi nascut ei. Cantecele de leagan sunt in mod particular importante, nu doar pentru ca induc o stare de relaxare, dar asociaza relaxarea cu o activitate placuta.
Pentru multi copii, odata ce mai cresc, relaxarea devine din ce in ce mai dificil de realizat, asa ca eu zic sa incepeti din vreme sa ii ajutati sa se relaxeze.
Nu aveti inspiratie pentru cantece de leagan? Nicio problema. Puteti invata versuri aici.
Copiii mici, de 1-3 ani
La acesta varsta copiii sunt 100% contopiti cu experientele lor. Ei traiesc atingand lucruri, vazand lucruri, auzind lucruri si apoi trecandu-le prin intreg corpul lor. Prin urmare, la acesta varsta copiii raspund cel mai bine muzicii cand o pot experimenta activ, cu tot corpul lor.
Ascultarea pasiva e in regula, insa copiii au nevoie de oportunitati pentru a sari, a se rostogoli, a bate din palme si a-si misca tot corpul in ritmul muzicii. Mai tarziu miscarile astea sacadate vor deveni dans la unii. La altii vor ramane in acelasi stadiu intreaga viata 🙂
Elementul central al muzicii pentru copii mici este repetitia, intrucat asa putem stimula exprima verbala si memoria. Cand era gâza mea mica cantam mult impreuna (o facem de altfel si acum, doar ca, slava cerului am schimbat repertoriul).
Ca sa nu ma plictisesc peste masura (eu) si sa râda bine (ea), mai schimbam versurile. Stiti cantecelul acela cu “Azi grivei e mânios… Ham-ham”. Inlocuiam uneori ham-ham cu miau-miau sau mor-mor sau i-ha, i-ha ceea ce o facea sa râda copios.
La gradinita la fiica-mea, cand erau numai niste ghemulete de copii, educatoarele semnalau schimbari in rutina prin cantecele. Mi se parea incredibil ce forta poate avea un cantec despre spalatul pe maini (activitate de dinainte de a lua masa) vs comenzile “strangeti jucariile si mergeti sa va spalati pe maini”.
Copiii era ca “teleghidati”. Cum incepeau educatoarele cantecul, cum incepeau cu pregatirile. Fara stres, fara comentarii, fara lupte de putere ci cu calm si firesc.
Copiii de gradinita
Deja, copiii de gradinita vorbesc. Toate celelalte caracteristici raman puternice, copiii au in continuare nevoie sa experimenteze muzica cu tot corpul. Insa mai putem adauga ceva. Invatarea. Poate ca sunteti din acei parinti care se chinuie sa isi invete copiii cu jazz si muzica clasica.
Va inteleg, si eu sunt si am fost acolo. Expuneti-i pe copii la muzica de calitate intreaga lor viata, dar tineti cont si de cantecelele de copii, oricat de “stupide” v-ar parea. Cantecele de copii au o melodie simpla, mult ritm si versuri cu rima. Toate sunt caracteristici esentiale pentru invatare la aceasta varsta.
Spuneam inainte ce usor e sa semnalizam rutinele prin muzica. Dar ce usoara e invatarea daca aducem putina muzica langa ea! Ce pot invata copiii la acesta varsta? Pot invata numelerele, pot invata literele alfabetului, ambele fara a sta cu fisa in fata si incercuind, ci cantand si participand cu tot corpul la aceasta invatare.
Copiii scolari
Recunosc, pentru mine a inceput sa fie dificil odata ce a inceput copilul sa isi aduca aportul propriu in muzica familiei. Imi fac placere sa cantam impreuna muzica de copii, insa Smiley, Andra si Alex Velea nu ma incanta.
Dar le-am invatat si pe alea si ma stradui sa imi chiar faca placere sa le ascult. De ce? Pentru ca la acesta varsta muzica poate deveni o experienta impartasita. Impartasirea nu trebuie sa fie cu toata lumea, e clar. Insa copiii vor sa se integreze in grup, iar muzica ii poate ajuta in acest sens.
Daca la petreceri se asculta muzica de calitate indoielnica dar pe care toti copiii canta, danseaza si se distreaza, atunci nu o interziceti. Faceti cumva sa invatati versurile si sa va bucurati de bucuria lor.
Ne putem bucura de minunile muzicii inca inainte de a ne naste si putem continua intreaga viata. Putem alege ca muzica sa faca parte din viata copiilor nostri de-a lungul intregii lor dezvoltari.
Daca o facem avand in vedere nevoile lor de dezvoltare, muzica poate deveni nu doar un insotitor, nu doar “un zgomot de fond” ci un adevarat asistent in viata lor si in invatarea pe care o au de facut!