Vinetele sunt vedetele din bucătărie în fiecare vară. Cel mai des se întâlnește salata de vinete.
Aceasta este un adevărat deliciu, mai ales atunci când este întinsă pe pâine.
De asemenea salata de vinete mai poate fi asortată cu salata de roșii, cu ceapă, cu castraveți și altele.
Ca să o pregătești vei avea nevoie de 3 vinete mai mari, cu coaja strălucitoare și cu interiorul mai pufos, o ceapă, 70 de mililitri de ulei, sare și zeamă de lămâie după gust.
Dacă vrei, poți să adaugi și o lingură de muștar, și dacă nu ții post, mai adaugă și un ou crud.
Cu ajutorul acestei salate vei reuși să faci 4 porții generoase de salată. În cazul în care știi sigur că vei avea nevoie de o cantitate mai mare de salată de vinete poți dubla cantitatea de produse.
Poți să faci această salată atât cu maioneză cât și fără acest ingredient, în ambele cazuri aceasta va fi un adevărat deliciu.
Cel mai indicat ulei este cel mai floarea soarelui pentru că anume el va reuși să dea salatei un gust intens și adevărat.
Ca să pregătești salata va fi nevoie pentru început să coci vinetele. Cel mai bine este să le pui direct pe flacără sau pe grill ca acestea să se coacă perfect pe toate părțile.
Miezul trebuie să fie moale iar coaja carbonizată. Desigur, poți să faci vinetele și la cuptor, doar că în acea situație nu vei obține niște vinete foarte gustoase cu izul specific de afumat.
Înțeapă cu ajutorul unei furculițe vinetele ca acestea să poată elibera lichidul și să circule aburii.
După ce acestea sunt coapte foarte bine, pe fiecare parte scoate-le și pune-le într-un vas în care acestea se vor putea scurge. Freacă-le cu puțină sare.
Când vinetele scapă de excesul de apă acestea vor deveni și mai puțin amare. După ce acestea s-au scurs destul curăță-le bine de coajă, dar și de petele de arsură.
Ca să nu ți se oxideze vinetele nu folosi instrumente din metal, alege-le mai bien pe cele din lemn sau din plastic.
De asemenea, poți să toci vinetele folosind aparate de bucătărie care au cuțitul de plastic, doar că în această situație s-ar putea ca vinetele să nu mai aibă acel gust specific.
După aceea pune vinetele tocată într-un castron voluminos. Din acest moment trebuie să te hotărști ce fel de salată din vinete vrei: cu maioneză sau fără.
În cazul în care alegi varianta simplă, fără maioneză, adaugă uleiul încet. În acel timp amestecă în sens învers, ușor cu o lingură din lemn.
Vinetele pot să absoarbă foarte repede multe grăsimi și din acest moiv ele se vor face foarte cremoase. Ține minte că uleiul în vinete se comportă la fel cum face oul în maioneză.
Adaugă după gut sarea, caeapa tocată și zeama de lămâie.
Dacă vrei să folosești și maioneză în salata de vinete aceasta trebuie adăugată după ceapa tocată fin. Amestecă foarte bine și la final adaugă zeama de lămâie, sarea și piperul.