Radio Simplu

7 semne subtile la care trebuie să fii atentă care îți demonstrează că este narcisist și că se poate juca într-un mare stil cu mintea ta

Nu e foarte greu să depistezi un narcisist. Partea proastă este că narcisismul e o afecțiune psihică: persoanele care suferă de ea au o imagine falsă asupra sinelui, de aici decurgând o mulțime de lucruri neplăcute, atât pentru ele cât și pentru cei din jurul lor.

Plecând de la mitul lui Narcis, care se iubea atât de mult încât a ajuns până acolo că s-a înecat după ce s-a îndrăgostit de propria sa figură, trebuie să avem grijă să nu ne alegem cu asemenea apucături. Hai să vedem 7 semne că ești narcisist, urmând ca, apoi, să scapi de urgență de ele.

1 Te simți superior celorlalți

narcisistMulți narcisiști se consideră mai buni ca oricine altcineva, inclusiv ca prietenii, colegii sau familia lor. Dar acest ego gonflat e o mască. Una care servește ca un mecanism de apărare, pentru a ascunde problemele reale. Narcisistul nu tolerează ideea de a fi vulnerabil.

Un cunoscut blogger din zona psihologiei, notează că imensul simț al auto-importanței, pe care și-l acordă orice narcisist, merge dincolo de frumusețea sau nivelul de inteligență pe care-l posedă. Pentru narcisiști, superioritatea este un adevărat complex.

2 Ai o nevoie constantă de atenție

Nevoia de a primi atenție vine din copilărie. Dacă narcisistul a fost prea „pamperizat” de către cei din familie sau, dimpotrivă, a fost criticat în exces, a fost încărcat de o insecurizare constantă, exacerbându-i-se sentimentele de gelozie și dobândind un foarte scăzut respect de sine.

Pentru a face față acestor lucruri, narcisistul are tendința de a se pune pe un piedestal, pentru a se simți mai bine.

3 Ești control-freak

Narcisiștii simt nevoia să dețină controlul asupra a orice, deși, în realitate, le este rușine să facă asta, nedorind să ajungă în situația în care să se facă de râs. Cu toate acestea, narcisistul încearcă să-și satisfacă nevoile prin control asupra mediului înconjurător și al relațiilor cu cei apropiați.

Totul e făcut în mod calculat, planificat și, deseori, repetat în prealabil.

4 Nu ești deloc un bun ascultător

Dacă o conversație ți se pare neatractivă, mai ales în cazul în care ești nevoit să-ți asculți interlocutorul, prezinți semnul unui narcisist. Un prost ascultător simte nevoia să controleze conversația, iar unicul lui scop este să caute un moment în care să preia controlul asupra ei.

De pildă, poți asculta pe cineva care vorbește despre o problemă de sănătate pe care o întâmpină, dar imediat vei deturna discuția către vacanța în care urmează să pleci peste câteva zile. E dificil să păstrezi o relație cu un asemenea narcisist, deoarece conversația cu ei se va reduce exclusiv la persoana lui.

5 Te preocupă tot felul de fantezii legate de succes și perfecțiune

narcisistUna e să-ți dorești să ai succes și să fii perfect și alta e să fii veșnic nemulțumit că nu le ai, sau, mai rău, după ce le ai, să păstrezi aceeași atitudine angoasată în legătură cu asta.

Pentru un narcisist, bunul simț asupra propriei persoane se distruge (sau nu se dezvoltă suficient) în perioada copilăriei. Narcisiștii devin apoi conștienți de această deficiență, așa că își canalizează visurile, fanteziile, aspirațiile, către ideea de „cel mai bun”, dorindu-și să remedieze câte ceva.

6 Nu-ți accepți eșecurile sau nu accepți rolul tău în privința lor

Atunci când nu-ți poți manageria eșecurile, sau atunci când joci mereu rolul victimei, e clar că ai tendințe narcisiste. Niciodată nu e vina ta și nu-ți poți asuma vreo critică. Să ne înțelegem: nimănui nu-i place să fie criticat. Dar narcisiștii sunt în mod particular sensibili la presiunile exterioare.

Un narcisist nu va recunoaște niciodată că a făcut o greșeală și nu se va considera vinovat. Iar acest lucru vine din faptul că în acel moment narcisistul simte că i se atacă propria persoană. Și încearcă să se apere prin negare și aruncarea vinovăției pe orice sau pe oricine altcineva.

Narcisiștii sunt foarte buni la a face un joc dublu în dialog, găsind întotdeauna calea pentru a scăpa de vină,

7 Ignori granițele celorlalți

Dacă ești narcisist, e foarte probabil să nu recunoști granițele altor persoane și să le încalci în mod constant. Sau, dacă le vezi, să ai tendința de a o face în mod special, doar pentru a-i face pe alții să nu se simtă confortabil. De pildă, narcisiștii întreabă de fiecare dată „de ce?”, în loc să respecte dorințele celorlalți de a fi lăsați în pace.

Narcisiștii manipulează situațiile și violează granițele, prin urmare încrederea în ei devine o problemă. Comunicarea și încrederea reprezintă două elemente esențiale pentru o relație sănătoasă, iar în cazul narcisiștilor, aceasta devine aproape imposibilă.