Recesiune la munca, criza acasa, limitari de card la shopping, criza…de timp! Totul se invarte in jurul crizei, fie ca este ea financiara, fie ca nu. Pana si mancarea face ture in jurul ei. De ce? Eu simt ca de cand s-a aprofundat recesiunea, timpul pentru treburile casei sunt si mai limitate!
Aaaaa, tip de colo, pai si cand mai fac mancare, curatenie, shopping, etc? Printre altele, imi sopteste ranjind cineva! Atunci e cazul sa iau masuri si sa-mi organizez bine timpul, macar in privinta gatitului. Scapa de gatit in 15 minute sau mai putin!
Idei de cina, pranz sau mic- dejun poti fi asaptate si consumate cu usurinta si pot deveni oricand „mancarea preferata” a familiei. Ce noroc pe tine! Si usor, si rapid, iar unele chiar cu gust sofisticat, pot servi ca preparate culinare inedite pentru seri de vara toride:
1. Salata de vara cu avocado si creveti
Ingrediente:
– 500 gr. creveti la gratar (de marimi medii)
– 1 rosie medie (curatata si taiata)
– 3 bucati de praz sau ceapa verde
– 1 catel de usturoi
– 2 linguri suc lamaie
– 1 lingura otet balsamic
– 1 avocado mare
– 1 lingura de menta
– 2 linguri de seminte de dovleac
– sare dupa gust
– piper dupa gust
– ulei de masline extra-virgin
– 1 salata verde
Mod de preparare:
– asigura-te ca atunci cand ii gatesti., crevetii sunt decongelati
– se prepara foarte simplu si rapid, amestecandu-se toate ingredientele, mai putin salata verde (taiate ca pentru salata)
– se asezoneaza si, pentru un gust optim, se lasa la frigider timp de 15 minute inainte de servire, pentru a se amesteca toate aromele
– se serveste pe un pat format din frunze de salata
– o gustare de seara excelenta si satioasa
2. Frittata vegetala cu branza
Ingrediente:
– 8 oua ( batute)
– 1 lingura busuioc
– 2 linguri ulei de masline
– 1 cana porumb
– 1/2 cana de dovlecel (taiat bucatele)
– 1/3 cana de ceapa verde sau praz
– 3/4 cana de rosii maruntite
– 1/2 cana de branza cheddar (fara grasimi, rasa)
Mod de preparare:
– intr-un bol de marime medie aseaza ouale batute si busuoicul
– se incinge ulei de masline intr-o tigaie si se adauga porumbul, dovlecelul, si ceapa verde. Dupa 3 minute, adauga si rosiile – si lasa-le pana ce legumele se coc (usor crocante), amestecand ocazional
– adauga ouale batute peste legume in tigaie si lasa amestecul la foc mic (ca pe omleta)
– presara pe deasupra branza si las-o pana se topeste
3. Paste cu branza si usturoi
Ingrediente:
– 450 g paste (spaghetti)
– 5 linguri de ulei de masline
– 3 catei de usturoi pisati
– 1/2 cana de patrunjel taiat marunt
– 3/4 cana de parmesan ras
– sare
– piper
Mod de preparare:
– fierbe pastele conform indicatiilor de pe cutie
– pune intr-o tigaie uleiul de masline si adauga usturoiul si patrunjelul, amestecand continua timp de 2-3 minute
– scurge pastele si aseaza-le pe o farfurie, adaugand mixtul de usturoi si patrunjel si ulei de masline peste ele, pune sare, piper si o parte din parmezan si amesteca ingredientele in farfurie, iar apoi adauga deasupra parmesan si serveste-le4. File de somon glazurat
Ingrediente:
– 4 file-uri de somon
– 1/3 cana de sos-cocktail din fructe de mare (se gaseste in hypermarket-uri gata preparat)
– 2 linguri de miere
– 1 lingurita de pasta de usturoi
Mod de preparare:
– incinge gratarul si adauga file-urile de somon (cu partea cu piele in jos)
– intre timp amesteca restul ingredientelor facand un sos cu care ungi file-urile; lasi somonul 4 minute pe gratar, iar apoi mai ungi inca o data cu restul de sos si mai lasi aproximativ 2 minute pe gratar, pana poti sa infigi furculita in somon.
Poti face si o garnitura de legume la acest preparat care nu dureaza mai mult de 5 minute. o punga de legume congelate pusa intr-o tigaie cu putin ulei de masline, la care adaugi condimentele preferate (sare, piper, oregano, busuioc, boia, etc) si servesti alaturi de somon. O reteta delicios de sanatoasa si o optiune rapida pentru vara.
5. Pui chinezesc Szechuan
Ingrediente:
– 1 lingura ulei de porumb
– 1 lingura de ulei de susan
– 2 bucati de piept de pui (dezosate si fara piele, taiate in cuburi medii)
– 2 linguri de amidon de porumb
– 3 catei de usturoi, pisati
– 1/4 cana de sos de soia
– 1 lingura otet de preferat din vin de orez (dar se poate folosi di balsamic)
– 1/2 ardei gras rosu (taiat julien)
– 1 morcov taiat julien
– 1 dovlecel mic taiat julien
– 1/4 cana de supa de pui
– 1 lingura de zahar brun
– 1 manunchi praz/arpagic taiat feliute pe verticala
– orez copt
Mod de preparare:
– se incing ambele tipuri de uleiuri, de preferat intr-un wok la temperatura mare
– da pieptul de pui prin amidonul de porumb si apoi adauga-l in tigaie impreuna cu usturoiul si lasa-l pana ce se rumeneste
– adauga restul ingredientelor (mai putin prazul/arpagicul)
– acopera si lasa-le sa se prepare pe foc timp de 3 minute
– adauga si prazul/arpagicul si mai lasa-l inca 2 minute
– serveste preparatul cu orez fert sau copt (prajit)