O dieta echilibrata presupune un consum ridicat de alimente integrale care asigura enzime si fibre importante pentru procesul de digestie.
Daca vrei sa incluzi mai multe cruditati in alimentatia ta zilnica poti sa incepi cu castravetii – au multa apa, dar sunt foarte saraci in calorii, astfel ca-i poti consuma de cate ori poftesti.
Castravetii au vitaminele K, C, A, potasiu, cupru, magnan si sodiu, precum si polifenoli care reduc riscul de aparitie a bolilor cronice.
Descopera cateva motive ca sa consumi mai des castraveti:
1. Hidrateaza foarte bine corpul
Castravetii au un continut mare de apa, adica aproape 96% din compozitia lor, astfel ca se transforma intr-un aliment cu efect puternic hidratant pentru corp.
Cand temperaturile sunt ridicate, castravetii constituie o solutie excelenta de hidratare, de aceea este indicat sa-i consumi in salate alaturi de verdeturi, ceapa, rosii.
O alta intrebuintare deosebita este aceea de a pune intr-o carafa apa in care sa scufunzi rondele de castraveti, lamaie si busuioc sau menta.
Acestea vor adauga minerale esentiale si vei obtine o bautura extrem de hidratanta, potrivita pentru zilele de vara.
2. Asigura potasiu, mineral important pentru sanatatea inimii
Deoarece au un continut ridicat de potasiu, castravetii au un efect benefic asupra inimii.
Potasiul favorizeaza scaderea tensiunii arteriale, iar acest lucru este foarte util persoanelor care sufera de hiptertensiune, deoarece astfel se reduce si riscul de a suferi un accident vascular cerebral.
Nu ai niciun motiv sa nu incluzi cat mai multi castraveti in dieta zilnica pentru a furniza corpului cat mai mult potasiu.
3. Previn degradarea memoriei
Datorita unui compus numit fisetina, castravetii protejeaza creierul de inflamatii, aparand neuronii si celulele nervoase de deteriorarea cerebrala care apare odata cu inaintarea in varsta.
Consuma castraveti zilnic pentru a furniza acest compus care protejeaza creierul de maladii grave neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer si Parkinson.
4. Protejeaza prostata de cancer
Aceeasi fisetina s-a dovedit a avea un efect protector si asupra prostatei, impiedicand inflamatiile si formarea celuelor canceroase, dupa cum arata un studiu aparut in US National Library of Medicine National Institutes of Health.
Fisetina este o substanta care se regaseste din plin in castraveti, precum si in capsuni, kiwi, mere si ceapa.
5. Intaresc sistemul osos
Consumul de castraveti are un efect benefic asupra sistemului osos, datorita continutului bogat in vitamina K.
Aceasta vitamina se regaseste din abundenta in castraveti si este esentiala pentru sanatatea oaselor, favorizand si o absorbtie eficienta a calciului.
6. Ajuta persoanele care sufera de constipatie
Deoarece au un continut ridicat de apa si fibre, castraveti sunt considerati un aliment minune pentru sistemul digestiv. Consumul ridicat de castraveti este de un real folos in special in cazul persoanelor care sufera de constipatie, deoarece stimuleaza tranzitul intestinal.
7. Te ajuta sa lupti cu stresul si anxietatea
Datorita vitaminelor din complexul B, castravetii au un efect relaxant asupra sistemului nervos, ajutand corpul sa faca fata mai usor situatiilor stresante si sa alunge starile de anxietate.
8. Au efect antirid
Nu degeaba sunt folositi si in industria cosmetica, deoarece castravetii au substante care protejeaza pielea de imbatranirea prematura.
De asemenea, datorita efectului diuretic, castravetii favorizeaza eliminarea toxinelor, ajutand la curatarea tenului.
9. Te ajuta la slabit
Pentru ca au foarte putine calorii si un continut mare de apa, castravetii sunt considerati un aliment de nadejde in curele de slabire.
Spala-i foarte bine in apa cu otet si consuma-i cu coaja cu tot, deoarece vei furniza corpului fibre care ajuta la digestie, mentin senzatia de satietate si te ajuta sa scapi de kilogramele nedorite.
10. Reduc riscul de a face pietre la rinichi
Au un efect diuretic, iar acest lucru ajuta la buna functionare a rinichilor.
Potrivit specialistilor, un consum ridicat de castraveti are un efect protector asupra rinichilor, impiedicand formarea pietrelor si ajutandu-i astfel sa functioneze bine.