Radio Simplu

Efectele consumului de cafea asupra creierului

Cafeaua este una dintre cele mai folosite bauturi din lume, rezultatul fierberii boabelor de Coffea arabica sau Cofeea robusta, in prealabil prajite si macinate.

Cel mai important compus al cafelei este cafeina, o lingurita de cafea continand 60 de mg de cafeina.

Se considera ca o ceasca de cafea de 60 ml contine 60 mg de cafeina Potrivit Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara o portie de 80 de mg de cafeina ajuta la cresterea atentiei si a starii de alerta.

Studiile arata ca starea de alerta poate fi imbunatatita printr-un consum moderat de cafea in situatiile in care concentrarea trebuie mentinuta cum ar fi condusul pe distante lungi si pe timp de noapte, iar la persoanele care lucreaza in ture sau sufera din cauza diferentei de fus orar isi pot imbunatati performanta.

„Informarea consumatorilor romani cu privire la cele mai noi studii legate de efectele benefice ale consumului moderat de cafea si a produselor din cafea ramane si in acest an unul dintre obiectivele Asociatiei Romane a Cafelei“, a declarat Marius Melesteu, presedintele asociatiei, noteaza adevarul.ro.

Cafeina stimuleaza sistemul nervos central, atenuand oboseala, produce dilatarea vaselor de sange, accelereaza respiratia si frecventa cardiaca, favorizeaza diureza, stimuleaza secretia gastrica facilitand digestia, daca este consumata dupa masa.

Bauta pe stomacul gol la unele persoane produce foame imperioasa si stare de rau care dispare dupa ingestia de alimente.

Cafeina mentine stare de alerta si alunga somnul timp de 4 ore de la consum. Cea obtinuta prin filtrare scade nivelurile de colesterol, iar cea preparata prin fierbere le creste.

Cafeaua nu se recomanda persoanelor care sufera de ulcer gastric sau duodenal, gastrita, sau boala de reflux esofagian.

Potrivit EFSA, un consum de 400 ml – echivalentul a 5 cesti de cafea – pe zi nu ridica probleme pentru adultii sanatosi.

Femeile insarcinate si cele care alapteaza nu trebuie sa depaseasca maximum 200 ml – 2-3 cesti de cafea – pe zi.

Nutritionistul Nicolae Hancu recomanda in „Abecedarul de nutritie“ consumul a 120-180 mg cafeina pe zi – 2-3 cesti de cafea, in cadrul alimentatiei sanatoase.

Continutul de cafeina variaza in functie de tipul de cafea si de marimea portiei, astfel: espresso – 75-140 mg; filtru – 105-180 mg; instant – 105-180 mg; decofeinizata – 5-10 mg.