Capsunile sunt o binecuvantare atat pentru papilele gustative, cat si pentru sanatatea si echilibrul organismului. Datorita proprietatilor sale, aceste fructe ocupa un loc de cinste intr-un top 20 al fructelor cu o puternica actiune antioxidanta.
Aspectul lor ce imita forma inimii nu este intamplator…natura incearca in acest fel sa ne faca cunoscut faptul ca aceste fructe savuroase reprezinta un adevarat prieten pentru inima. Datorita continutui lor bogat in potasiu, acestea pot regla tensiunea arteriala.
In plus, capsunile prezinta si proprietati antiinflamatorii care ajuta la scaderea colesterolului rau (LDL) din sange, reducand astfel riscul de hipertensiune.
Antocianinii pe care ii contin stimuleaza memoria pe termen scurt. Mai nou, oamenii de stiinta afirma ca acesti antocianini au potential anticancer si pot impiedica dezvoltarea bolilor neurologice.
Mai mult decat atat, gratie acestor antocianini, capsunile sunt aliati de nadejde si in curele de slabire. in ciuda gustului dulce si imbietor, aceste fructe contin doar 32 de calorii / 100 grame.
Fructele de al caror sezon ne bucuram acum din plin sunt bogate in apa, saruri de potasiu, fosfor, calciu, magneziu, fier, sodiu, vitamine (C, B1, B2, E ), acid salicilic, acid elagic, acid pantotenic, proteine, zaharuri, uleiuri volatile, tanin şi polifenoli care le confera acestora puternice proprietati antioxidante, antibiotice, bactericide, antiinflamatoare si tonice.
Cum se tine dieta de 7 zile cu capsuni
Beneficiile consumului de capsuni
1. Ajuta la scaderea colesterolului si a trigliceridelor
Fibrele pe care capşunile le contin ajuta la reducerea nivelului de colesterol si de trigliceride din organism, prevenind astfel bolile de inima si actionand ca adjuvant in hipertensiune.
2. Au actiune antiinflamatoare
Antioxidantii si fitochimicalele prezente in compozitia capsunilor favorizeaza scaderea inflamatiei din corp si ajuta la lupta impotriva anumitor afectiuni inflamatorii precum osteoatrita, astm, ateroscleroza.
Conform unui studiu recent, femeile care au consumat 16 sau mai multe capsuni pe saptamana prezinta un risc mai scazut cu 14% de a avea nivelul crescut de proteina C reactiva, un indicator al inflamatiei din organism.
3. Lupta impotriva stresului
O singura ceasca de capsuni contine mai mult din doza de 100% de vitamina C recomandata zilnic. Este bine cunoscut faptul ca vitamina C este eficienta impotriva stresului.
4. Trateaza anemia, astenia si insomnia
Capsunile asigura o buna functionare a organismului, il tonifica si il vitaminizeaza, fiind un bun tratament in lupta impotriva anemiei, asteniei si a insomniei.
5. Previn aparitia cancerului
Capsunile au un continut mare de antioxidanti. Studii recente au scos la iveala faptul ca oamenii care consuma alimente bogate in antioxidanti (precum capsuni, mere, varza, broccoli) sunt mai ferite de bolile canceroase, iar in cazul in care le fac, au sanse mai mari de supravietuire.
6. Sunt benefice pentru ficat si bila
Datorita continutului lor de vitamina K, capsunile au un efect benefic asupra ficatului, ajutand in insuficienta hepatica si la afectiunile bilei.
7. Ajuta la vindecarea varicelor si a hemoroizilor
Proprietatile inflamatoare ale capsunilor si efectul lor tonic asupra sistemului vascular ar tine varicele departe prin reducerea inflamatiilor si a stazelor venoase. De asemenea, tratamentul cu capsuni este foarte bun si pentru hemoroizi.
8. Previn malformatiile aparute in timpul sarcinii
Capsunile contin acid folic, o substanta care previne aparitia malformatiilor fatului si care contribuie la dezvoltarea sanatoasa a acestuia.
9. Previn bolile oftalmologice
Capsunile contin vitamina C si complexul de vitamine B, fiind astfel o sursa foarte buna in prevenirea afectiunilor sau bolilor care pot duce la degenerarea maculara si la distrugerea vederii.
10. Impiedica dezvoltarea bolilor neurologice si degenerative
Consumul de capsuni poate scadea riscul aparitiei bolilor degenerative.
Deoarece contin acid folic din abundenta (la populatia in varsta o cantitate insuficienta de acid folic poate contribui la aparitia aterosclerozei, a bolilor vasculare sau poate chiar favoriza declinul functiei cognitive), capsunile sunt recomandate pentru a va reface rezervele de acid folic din organism.
11. Au efect antiimbatranire
Capsunile au si un efect antiimbatranire gratie continutului lor de biotina (vitamina H). Biotina este implicata in metabolizarea zaharului si a grasimilor, dar ajuta si la fortifierea parului si a unghiilor.
Acidul elagic continut de capsuni favorizeaza elasticitatea pielii, impiedicand-o sa devina flasca.