Radio Simplu

Zeus nu vrea să meargă la plimbare

Stăpâna întreabă câinele dacă vrea să meargă la plimbare, doar pentru a surprinde o scenă care m-a făcut să râd cu poftă

Mulţi dintre noi suntem extrem de nemulţumiţi atunci când ne dorim să lenevim în pat, iar activităţile zilnice ne solicită o trezire rapidă şi plecarea de urgenţă de acasă. Acest câine adoptă aceeaşi atitudine de nemulţumire şi refuz în momentul în care stăpâna lui îi propune o plimbare în aer liber.

Zeus este numele unui câine din rasa Husky căruia de fel îi place tare mult să meargă pe jos, însă într-una din zile pare că vrea să lenevească pe canapea. Degeaba îl roagă stăpâna lui să se dea jos pentru a merge la plimbarea de rutină, pentru că patrupedul refuză cu desăvârşire.

Câinele preferă să se relaxeze pe canapea în loc să iasă din casă, încercând din toate puterile să se facă înţeles prin câteva urlete prelungi. Aşternutul moale şi călduros este de preferat în dauna, probabil, a temperaturii de afară. Celălalt câine de companie îi dă târcoale în speranţa de a-l urma, însă fără niciun rezultat.

Chiar dacă aparent se face că nu pricepe despre ce vorba, Zeus devine extrem de vocal la insistenţele stăpânei lui. Acesta începe să latre şi prin urletele lui prelungi îi dă de înţeles femeii că nu vrea să se urnească din acel loc cu niciun chip. Poate oboseala, poate lenea, sau chiar neplăcerea de a se plimba la o oră atât de matinală îl fac pe Zeus să-şi dezvăluie adevărata personalitate.

Prin plimbare zilnica intelegem acea perioada a zilei, diferita de iesirile scurte obligatorii in timul carora cainele isi rezolva necesitatile fiziologice, in care animalul are parte de mai multa libertate de miscare si de joaca. Plimbarea zilnica poate sa contina o etapa de mers in ritm alert in lesa, o etapa de joaca si alergare libera intr-un spatiu special amenajat si o etapa de plimbare lejera, pe drumul catre casa.

Plimbarea zilnica a cainelui, indiferent de varsta, este recomandata. Pentru rasele de talie mare, plimbarea zilnica este obligatorie.

Motivele pentru care plimbarea zilnica este atat de importanta, atat pentru caine cat si pentru stapan, tin de mentinerea formei fizice si a starii generale de sanatate a cainelui, cat si de beneficiile pe care aceasta le aduce psihicului canin.

Plimbarea zilnica mentine conditia fizica si combate plictiseala

In primul rand, avand in vedere ca majoritatea cainilor stau o mare parte a zilei intr-un spatiu restrans, fie ca este vorba de apartament sau curte, nevoia zilnica de miscare si interactiune cu mediul nu este nici pe departe satisfacuta in spatiul respectiv.

Sanatatea cainilor sedentari este mai subreda

Pe de o parte, cainii care petrec mult timp in casa si care nu beneficiaza de plimbarea zilnica au tendinta sa doarma mai mult decat necesar, sa manance mai mult si sa devina supraponderali. De asemenea, datorita lipsei contactului suficient cu mediul exterior, cainele de apartament devine mai sensibil la boli. Pe de alta parte, cainii care isi petrec majoritatea timpului in curte si nu beneficiaza de plimbarea zilnica isi pierd agilitatea si, chiar daca sunt mereu in alerta si isi pazesc spatiul alergand dintr-o parte in cealalta a curtii, ceea ce ii fereste in general de obezitate, vor avea totusi un tonus muscular mai scazut decat al cainilor activi.