Radio Simplu

Vom primi bonuri de masa mai mari! Valoarea lor a crescut din nou și s-a ajuns la o sumă semnificativă. Tu ce valoare primești?

Veste buna pentru toti angajatii din Romania! Vor primi bonuri de masa mai mari! Valoarea maxima a unui tichet de masa a fost majorata ieri pana la 20 ei.

Cea initiala era de 9,57 lei. Cresterea s-a facut in baza Legii nr. 218/2016. Angajatorul va decide daca va da tichete de masa de 15 lei, intrucat nu este obligat sa adopte noua lege.

UPDATE: Valoarea bonurilor de masă a crescut din nou, angajatorul poate acum opta pentru valoarea de 20,09 lei, iar anul viitor un bon de masa va ajunge să valoreze 30 de lei.

Bonuri de masa de 20 lei

„Firmele cu marje mari de profit vor putea acorda, si cu siguranta ca vor da astfel de mariri salariale, ca masura de fidelizare a angajatilor.

Dar cele cu profituri mici vor da tichete ca si pana acum, pentru ca nu tuturor le merg afacerile ca în statisticile oficiale. In alta ordine de idei, acest sistem cu acordarea de tichete de masa arata de fapt cat de mici sunt salariile romanilor.

Salariul ar trebui sa fie îndestulator pentru toate cheltuielile angajatului si sa nu mai fie nevoie de suplimentarea lui cu tichete de masa”, a declarat Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, potrivit Mediafax.

Tichetele de masa sunt emise in Romania pe suport de hartie sau electronic. Costurile acestora sunt suportate in integralitate de angajatori. Este cea mai buna veste pe care o puteau primi muncitorii, mai ales ca se apropie sarbatorile de iarna. Bafta la cumparaturi!

Indemnizatie pe viata pentru mame, intre 600 si 1000 lei

Veste mare pentru mamicile din Romania. Senatul a decis sa legifereze titlul de mama eroina pentru acele femei care vor avea mai mult de trei copii. Banii pe care acestea s-ar putea sa ii primeasca echivaleaza cu 30% din salariul mediu pe economie, adica intre 600 si 1000 de lei in functie de vechimea de munca a fiecareia.

Mamele care au 4 sau mai multi copii se vor bucura de venituri mai mari de la stat. Titlul de mama eorina va fi valabil pentru toata viata, sustin senatorii care doresc aceasta schimbare. Indemnizatia nu va fi impozitata si se va actualiza in functie de salariul mediu net pe economie, se mai arata in proiectul alesilor.

Conform Institutului National de Statistica, in luna decembrie 2015 salariul mediu net era de 2.114 lei. Astfel ca „femeile care au nascut trei copii vor primi 30% din salariul mediu net pe economie.

Femeile care au crescut patru copii vor primi 40%, iar cele care au cinci sau mai mult copii vor primi o indemnizatie de 50% din salariu mediu net pe economie, plus titlul si medalia de „Mama eroina”.

Deputatii si senatorii care sunt de acord cu legea sustin ca statalitatea consta in numarul populatiei si ca exista studii care arata ca in Romania vor exista numai 16 milioane de cetateni in anul 2050. Aceste date sunt confirmate si de prognozele facute de INS.

Legea trebuie votata in Camera Deputatilor, iar ultima persoana care isi pune parafa pe actul legislativ este presedintele Romaniei. Proiectul apartine deputatului PSD Ninel Peia, conform site-ului Camerei Deputatilor.

Rata natalitatii este cea mai scazuta din ultimii 30 de ani

Rata natalitatii in Romania este pe trend descendent. Daca in anul 1990 se nasteau 314.746 de copii, in 2013 numarul a ajuns la 176.000.

„Concluzia este infioratoare: romancele nu mai fac copii. Viata grea, eventualitatea luarii caii strainatatii la un moment dat, asteptarea unei clipe favorabile sau a unui serviciu mai bun, toate pot fi argumente pentru orice femeie din Romania pentru a evita, prelungi sau chiar nega o posibila maternitate.

Daca nu vom adopta acum masurile de mare si urgenta necesitate, avem toate sansele sa ne diluam ca popor in masa tot mai mare de migranti, de venetici, ce vor gasi aici si paine buna si conditii minunate fata de locurile lor de provenienta”, sustine pesedistul Ninel Peia.