Radio Simplu

Vinul, cel mai vechi antibiotic natural din lume

E consumat din Antichitate, încă din anul anul 2205 î.Hr., în timpul împăratului Yu al chinezilor. Era băut pentru gustul său deosebit și efectul calmant. Vinul a fost apreciat de mii de ani pentru efectele sale terapeutice.

Numeroase scrieri din Antichitate au subliniat calităţile vindecătoare ale vinului. Hipocrate recomanda vinul pentru tratarea unor debilităţi fiziologice, pneumonie, plăgi deschise şi muşcături de şarpe. Marele savant Louis Pasteur îl considera drept „cea mai sănătoasă şi igienică băutură“.

Istoricul grec Tucidides considera că locuitorii din bazinul mediteranean au încheiat perioada barbară şi au trecut la civilizaţie când au început să cultive măslinul şi viţa de vie. Apoi au început să consume minunatele lor produse: uleiul şi vinul.

Iulius Cezar le cerea soldaţilor romani să-şi bea vinul pentru a evita boli legate de infecţiile interne, scrie evz.ro. În secolul al XVII-lea, marinarii francezi primeau zilnic o porţie de trei litri de vin.

Efectul era profilactic în ceea ce priveşte îmbolnăvirile digestive.

Rezervele de vin de pe flota spaniolă depăşeau cu mult rezervele de apă dulce pentru marinari tocmai datorită proprietăților sale terapeutice.

Vinul rosu este una dintre cele mai vechi bauturi alcoolice de pe planeta, istoria vinului intinzandu-se pe mii de ani.

In timp ce consumul crescut al oricarui tip de bautura alcoolica aduce dupa sine mai multe probleme de sanatate decat beneficii, cercetarile recente sugereaza ca un pahar de vin rosu zilnic va poate furniza ceva mai mult decat o mica relaxare.

In timp ce prea mult alcool poate dauna organismului, cercetatorii sugereaza ca 1-2 pahare de vin rosu pe zi pot de fapt ajuta sanatatea corporala.

Cu toate acestea, nici un fel de bautura nu poate inlocui avantajele exercitiilor fizice zilnice sau cele ale unei diete bine echilibrate, insa consumul moderat de vin rosu poate fi benefic.

Beneficiile vinului rosu asupra sanatatii

Fumatul. Fumatul acut afecteaza in mod semnificativ capacitatea vaselor de sange de a se relaxa in mod natural. Vinul rosu, cu sau fara alcool, reduce efectul negativ al fumatului asupra endoteliului – stratul de celule care se alcatuiesc intr-o captuseala impotriva frictiunii vaselor limfatice, de sange, si inima.

Somnul. Noile cercetari arata ca vinul rosu, in special Cabernet Sauvignon, Chianti si Merlot, contine melatonina.

Melatonina ajuta la reglarea ceasului biologc, asadar, consumul unui pahar de vin rosu inainte de culcare poate fi benefic pentru somn. Melatonina este de asemenea, un antioxidant, ceea ce inseamna ca are proprietati anti-imbatranire si anticangerigene.

Sanatatea creierului. Resveratrolul este dovedit a fi un protector eficient impotriva bolii Alzheimer si dementei.