Astăzi, vacanţă la Marea Neagră înseamnă, pentru cei mai mulţi, cluburi, petreceri până în zori şi animatoare pe plajă.
Nu la fel stăteau lucrurile în anii ’60, atunci când foarte mulţi români veneau la mare doar ca să se relaxeze, să se bronzeze, şi să se bucure de zile liniştite.
În anii ’60, vacanţele la mare nu erau sinonime cu petreceri neîntrerupte şi cluburi de noapte. Oamenii veneau la Marea Negră din toate colţurile ţării, cu familia şi copiii, ca să se bucure de soare şi de liniştea pe care o aducea sunetul valurilor.
Cu maşina sau cu trenul, mii de oameni luau cu asalt malul mării în fiecare sezon. Pe atunci, însă, litoralul nu însemna doar staţiunea Mamaia. Foarte populare erau toate staţiunile, iar, uneori, litoralul părea neîncăpător pentru toţi turiştii care doreau să petreacă la Marea Neagră câteva zile. Pescuitul, înotul şi voleiul pe plajă sunt, însă, activităţi pe care românii le preferă şi astăzi, între două nopţi de petrecere prin cluburi.
O serie de imagini video de colecţie care fac deliciul nostalgicilor, şi nu numai, prezintă atmosfera de pe litorarul românesc în anii 60. De la Năvodari şi până în Olimp, la vremea respectivă, plajele Mării Negre erau pline de turişti din toată Europa.
În multe privinţe, litoralul românesc de astăzi nu mai seamănă deloc cu cel de demult.
Să mergi la mare în România în perioada regimului comunist era ceva deosebit. Atât din ţară, cât şi din cele mai îndepărtate colţuri ale Europei, turiştii veneau cu sutele de mii în fiecare vară să se bucure de soare şi mare, pe plaje curate, dar şi să se simtă confortabil datorită serviciilor pe care hotelierii le ofereau atunci.
Dovada în acest sens o fac aceste imagini de colecţie în care este prezentată atmosfera de pe litoralul românesc, în anii 60.