Radio Simplu

Veste tristă. A murit ceterașul Alexandru Ciurcui, cunoscut ca „Șandorică din Sopor”. A fost desemnat „Tezaur uman viu” în 2015

„Primașul” Alexandru Ciurcui din satul Soporu de Câmpie, comuna Frata, judeţul Cluj, recunoscut ca „Șandorică din Sopor”, a murit joi.

Anunțul trist a fost făcut de reprezentanții Centrului pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

Violonistul Alexandru Ciurcui, cunoscut ca „Șandorică din Sopor”, a fost desmenat „Tezaur uman viu” Ministerul Culturii în anul 2015.Veste tristă. A murit ceterașul Alexandru Ciurcui, cunoscut ca „Șandorică din Sopor”. A fost desemnat „Tezaur uman viu” în 2015
„Șandorică din Sopor” a primit tilul de „Tezaur uman viu” în urma dosarului întocmit de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

Ceterașul, spun cei de la CJCPCT Cluj, a fost un instrumentist tradiţional foarte bine pregătit sub aspect tehnic și repertorial.

El a cunoscut foarte bine specificul zonei sale folclorice și a interpretat, într-un mod personal și deosebit de convingător, cântecele doinite și jocurile satelor din Câmpia Transilvaniei.

Violonistul Alexandru Ciurcui a desfășurat, de-a lungul timpului, o bună colaborare cu instituțiile culturale ale judeţului Cluj, punând la dispoziția specialiștilor interesați totalitatea cunoștințelor teoretice și tehnice acumulate, în vederea realizării unor studii de specialitate, dar și a unor imprimări audio.

Acestea au fost concretizate în CD-ul cu titlul „Alexandru Ciurcui – Şandorică”, în anul 2013, coordonat de regretatul etnomuzicolog clujean, dr. Mircea Cîmpeanu, material editat de Consiliul Județean Cluj, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.