Radio Simplu

Vedere din elicopter de la Marele Canion

Unul dintre cele mai impresionante obiective turistice si, totodata, unul dintre cele mai renumite obiective turistice in SUA este Marele Canion, o minune naturala a lumii, dovada ca natura are o forta impresionanta si e capabila sa modifice tot. Stiti de ce?

Pentru ca fluviul Colorado, cel care practic a sapat acest canion, a sapat in stanci si intr-un platou pietros cale de 447 de kilometri, in fiecare zi tot mai mult. Se estimeaza ca varsta platoului Marelui Canion ar fi undeva la 17 milioane de ani, dar si ca durata lui de formare ar fi undeva la aproximativ 230 de milioane de ani.

Este situat în nordul Arizonei fiind o atracţie majoră a Statelor Unite. Marele Canion începe la Ferry Lee şi ajunge până la Grand Wash Cliffs, aproape de Las Vegas. Distanţa totală parcursă este de 445 kilometri în lungime având adâmcimi foarte mari ce ajung până la 1600 de metri. Totuşi, Marele Canion al Statelor Unite nu este cel mai mare din lume, dar cu toate acestea este cel mai cunoscut şi mai surprinzător dintre toate. Deseori, cuvintele nu reuşesc să transpună măreţia şi sobrietatea Marelui Canion.

Marele Canion primeste undeva la 5 milioane de oameni anual, cei mai multi pe timp de vara, atunci cand zonele cele mai importante sunt super aglomerate. Se spune ca cea mai buna perioada de vizitare a acestui obiectiv este undeva in iarna sau pe final de toamna, atunci cand cei prea putini turisti nu conteaza mult in comparatie cu aceasta minune a naturii.

O avalanşă de factori naturali alăturaţi într-o formă inedită transformă Marele Canion într-un peisaj masiv, constituit dintr-o zonă deşertică şi straturi de roci. Peisajul care rezultă oferă turiştilor o privelişte magnifică pe care nici un alt loc de pe pământ nu o poate egala. Potrivit cercetărilor geologice, Marele Canion s-a format acum mai bine de 70 de milioane de ani, atunci când dinozaurii încă mai trăiau pe pământ.

”Vinovată” pentru producerea acestui fenomen geologic deosebit este activitatea seismică. Se pare că magma dintr-un strat al scoarţei terestre a deplasat stratul de pământ de deasupra, urmând ca un alt strat să-i ia locul, producând ridicarea solului din valea unde s-a format canionul. Şi eroziunea exercitată de fluviul Colorado a avut un rol foarte important, fiind un factor decisiv în formarea regiunii de astăzi.

Marele Canion al Statelor Unite deţine un portofoliu uriaş de specii de păsări, animale şi plante. Cele mai des întâlnite sunt diversele specii de veveriţe care par prietenoase şi deseori aşteaptă să fie răsplătite cu mâncare de către turişti. Însă este mai bine să rezistaţi tentaţiei! În zonă, cele mai frecvente leziuni provocate de animale sunt muşcăturile de veveriţă.

Din categoria familiilor de reptile se regăsesc şopârle mici şi câteva specii de şerpi. Cel mai spectaculos este şarpele cu clopoţei. Colorat în roşu sau roz, se camuflează perfect pe relieful stâncos al Marelui Canion. Deşi par de-a dreptul înfiorători trebuie să ştii că şerpii cu clopoţei au o fire fricoasă şi nu vor ataca decât în momentul în care vor fi provocaţi. Sutele de specii de păsări învăluie întreaga zonă cu glasurile lor conferindu-i un aer vesel. Cele mai des întâlnite sunt rândunele şi păsările colibri.

Dacă ajungi la Marele Canion este esenţial să faci un popas la Turnul de Veghe. Este o oprire populară printre turişti şi oferă o excelentă privelişte de ansamblu a Marelui Canion şi Râului Colorado.

Bineinteles, optiunile de cazare sunt numeroase, cele mai populare hoteluri fiind hotelurile El Tovar, Bright Angel Lodge sau Grand Canyon Lodge. In functie de sezon, puteti plati de la 100 de dolari pe noapte pana la 600 de dolari pe noapte pentru servicii complete in Grand Canyon Lodge. Sunt si optiuni mai ieftine, undeva pe la vreo 40 de dolari pe noapte, insa locurile respective sunt in realitate, deseori monumente insalubre care va pot altera experienta.

Unul dintre cele mai vizitate si mai aglomerate locuri este Desert View Watchtower, un punct de observatie construit in 1932 care trece de marginile canionului facilitand accesul la o priveliste pe care nu o veti mai vedea nicaieri altundeva in lume.

E la circa 1300 de metri deasupra raului Colorado, iar accesul pe platforma costa aproximativ 80 de dolari, desi la pachet cu celelalte servicii din zona s-ar putea sa iasa ceva mai putin.

Apropo de zona, e bine de stiut ca in apropiere se afla si Desertul Pictat, nume primit gratie continutului bogat in fier si mangan, care confera stancilor un aspect stratificat, pentru care merita sa va abateti in drum daca va permite programul.