Radio Simplu

Locul unde turistii vin ca sa nu aiba semnal la telefon si terase cu muzica la maxim

Sunt si oameni care cauta linistea, in aceasta vacanta, in locuri unde semnalul telefonului mobil nu poate ajunge. Un astfel de colt, de o frumusete rara, este Valea Buzaului, cu barajul de la Siriu cocotat in Carpatii de Curbura.

Drumul National 10 care leaga Transilvania de Muntenia, taie curbura Carpatilor si serpuieste pe langa apa Buzaului. La un moment dat, valea se deschide si face loc Barajului de la Siriu. Aici masinile opresc din goana lor nebuna, iar oamenii coboara sa isi traga sufletul pentru cateva minute.

Dupa ce fac cateva poze, cei mai multi turisti pornesc mai departe fara sa banuiasca de fapt ce minune lasa in urma. Sergiu de pilda a intuit frumusetea zonei si a amenajat aici un domeniu pe 12 hectare. Oamenii vin la el sa se plimbe cu barca, sa pescuiasca si sa ia muntii la pas.

Pensiunea cu pricina este o cabana costruita in stil tirolez. Curentul electric este produs de generator, iar apa o incalzeste soarele. Cazarea cu toate mesele incluse costa 345 de lei de persoana, conform stirileprotv.ro.

„Majoritatea turistilor vin aici pentru lipsa semnalului pe telefonia mobila. pentru liniste, pentru natura, iar in plimbarile lor pot intalni o caprioara, de ce nu si un cerb… veveritele sunt la ele acasa!” spune administratorul pensiunii.

Pe Valea Buzaului nu exista restaurante sau terase. Stana lui nenea Gheorghe tine loc de “bacanie” pentru drumeti. Astazi, nenea Gheorghe are in meniu lapte dulce cu mamaliga, bulz cald si o ciorba de miel groasa ca tocana.

Pastravul din paraul Hartagul si racoarea cascadei Pruncea sunt si ele bonus. Cele cateva cabane si pensiuni ofera clientilor gratis si biciclete, terenuri de sport si locuri de joaca pentru copii.

După o cină regească preparată după reţete haiduceşti, cei care vor să se relaxeze pot alege să se odihnească într-un cotlon al casei neobişnuit pentru un orăşean de rând: odaia cu fân.

Ioan Lezeu, proprietarul unei pensiuni din Chiojdu, cunoscut de apropiaţi ca „Tata Lice”, are pregătită pentru turişti o odaie cu fân special construită pentru relaxare.

Fânul e obţinut prin cosire şi are un conţinut ridicat de plante medicinale. Acesta este motivul pentru care oamenii locului folosesc de sute de ani această metodă pentru a fi sănătoşi şi veseli. „Baia de fân e o terapie specifică acestei zone.

Pernele, de asemenea, sunt umplute cu iasomie şi mirosul este îmbietor. Când pui capul pe pernă, a doua zi te trezeşti bun de muncă.

Am adus în acest pod de casă fân amestecat cu ierburi de munte.

Cimbrişorul, aidoma busuiocului la atingere, adăugat în acest cocktail, începe să degaje un miros deosebit în contact cu căldura corpului, cu efect sedativ pentru sistemul nervos şi revigorant pentru organism”, explică Ioan Lezeu. O noapte în fân costă doar 50 de lei, iar pensiunea oferă reduceri pentru cei care stau mai multe nopţi.