Radio Simplu

Varice – tratamente, prevenție, simptome

Varicele sau venele varicoase ies în evidență pe pielea de pe picioare. Sunt rezultatul insuficienței venoase. Varicele se manifestă prin mărirea venelor de pe picioare, umflături la nivelul picioarelor, dureri, senzație de mâncărime și de picioare obosite.

Întotdeauna se recomandă să mergi la medic pentru un diagnostic corect și un tratament corespunzător.

Varicele nu se limitează doar la un anumit tip de persoane, dar există anumiți oameni care tind să sufere de vene varicoase, iar aceștia pot să sufere de ele genetic, nu au o viață activă, sunt mai în vârstă, sunt supraponderali, au tensiunea ridicată sau ridică lucruri grele la serviciu.

Vine vara, lumea merge la mare, iar probabil persoanele cu varice încep să își facă deja probleme cu privire la asta. Nu înseamnă că o piele bronzată va ascunde mai bine varicele, chiar trebuie să nu exagerezi cu statul la soare și niciodată nu o face fără să folosești cremă de protecție solară cu factor de protecție ridicată.

Atunci când stăm la plajă, corpul nostru se zbatep entru a scădea temperatura din interior. Atunci când aceasta scade, venele din straturile de la suprafața pielii ies mai mult în evidență. Expunerea la soare a persoanelor care suferă de varice poate provoca și dureri dacă stai prea mult.

Prea mult soare acționează negativ asupra pielii, deshidratând-o și astfel ea devine mai puțin elastică. Mersul la plajă poate să îți agraveze astfel varicele. Din păcate, vara, varicele tind să se agraveze mai mult decât în timpul celorlalte anotimpuri.

E bine să știi ce măsuri poți lua ca să nu ai prea mult de suferit vara, de pe urma varicelor:

Nu sta foarte mult la soare. Chiar și persoanelor sănătoase li se recomandă să meargă la plajă dimineața și după-amiaza sau chiar seara. Între orele 10 și 14 e indicat să faci plajă la umbră, unde nu e foarte cald, pentru ca varicele să nu se dilate și să nu apară dureri.

Nu merge niciodată la plajă fără crema de protecție solară. Loțiunea sau crema de plajă reprezintă protecție sigură împotriva radiațiilor, a căror acțiune înrăutățește starea varicelor. E indicat să folosești un factor de protecție ridicat, SPF50.

Dă-te cu cremă pe tot corpul și mai ales pe zonele cu varice, cu un sfert de oră înainte de a sta la plajă. Crema nu durează o zi întreagă, așa că trebuie să aplici un alt strat după ce a trecut un număr de ore, dar și după ce ieși din apă.

Poartă îmbrăcăminte care să îți acopere picioarele, mai ales atunci când soarele este mai puternic. Alege pantalon lungi, din materiale naturale și vaporoase, prin pielea poate să respire.

Dacă nu îți place să stai la plajă sau îți este frică pentru că ai varice, utilizează loțiunile autobronzante care te ajută să maschezi zonele cu varice. Produsele autobronzante te ajută să arăți ca și cum ai stat o zi întreagă la plajă fără să riști nimic.

Dacă ești genul care intră mult în apă atunci trebuie să știi mai întâi dacă produsul autobronzant rezistă sau nu la apă. Produsele acestea sunt recomandate și persoanelor cu piele albă. Varicele, în cazul lor, sunt mai vizibile decât în cazul unui ten mai închis.

Există persoane care nu doresc să apeleze la ajutorul produselor autobronzante, așa că pentru ele există și alternativa unui machiaj special, care ascunde imperfecțiunile pielii, inclusiv varicele. Alege machiajul potrivit pentru culoarea pielii tale pentru a nu risca să fie vizibil.

Poți să aplici machiajul chiar și când intri în apă pentru că acum există și produse rezistente la apă.

Dacă nu vrei nici să mergi la plajă și nici să intri în apă, alege să porți o rochie lungă și vaporoasă care să-ți acopere picioarele și varicele fără să pară că faci asta intenționat. Cumpără rochii din materiale vaporoase, naturale, care să nu rețină căldura.

Există anumite lucruri pe care trebuie să eviți să le faci dacă suferi de varice. În primul rând, alege cu atenție încălțămintea. Nu ai voie să porți pantofi cu toc înalt. Alege pantofi cu talpă joasă sau tocuri mici, care pun la treabă musculatura gambelor, iar acest lucru este benefic pentru vene.

Nu se recomandă nici purtarea hainelor prea mici în zona taliei, a picioarelor sau în cea înghinală pentru că reduc circulația sângelui.

Este indicat să eviți să stai prea mult jos sau prea des în picioare. Găsește un echilibru între poziții și mișcă-te cât de des poți. Astfel, vei avea o circulație bună a sângelui. Nu sta nici picior peste picior, specialiștii nu o recomandă pentru că amplifică problemele circulației sângelui în picioare.

Dacă lucrezi la birou, ridică-te din când în când și fă puțină mișcare prin încăpere. Dacă ai picioarele umflate, acestea trebuie menținute ridicate și pe perioada nopții cu ajutorul pernelor.

Presiunea din vena cavă inferioară este mai ridicată la o femeie gravidă, iar în funcție de poziția corpului, fătul poate bloca fluxul de sânge. În timpul sarcinii, se produce o cantitate mai mare de hormoni, așa că mușchiul neted al venelor se relaxează și crește capacitatea lor de stocare și tendința de a se dilata.

Temperatura înaltă, fie că provine de la băile fierbinți, dușurile cu apă fierbinte, expunderea îndelungată la soare sau perioadele lungi petrecute la saună, dăunează varicelor. Astfel că benele se dilată și starea lor se înrăutățește dacă sunt expuse la prea multă căldură.

Dacă totuși nu poți evita căldura, limpezește-te la sfârșit cu apă rece pe picioare. E indicat să faci și un duș rece după ce stai la saună pentru a ajuta venele să se contracte la loc.

Venele nu beneficiază nici de pe urma obezității, de aceea e important să ai o dietă echilibrată și să consumi multe fructe, legume și fibre. Varicele apar și în urma fumatului, a tratamentului cu anticoncepționale sau a terapiei de substituție hormonală.

Chiar dacă mișcarea e mai mult decât binevenită pentru persoanele cu varice, există anumite exerciții care fac presiunea din abdomen să crească, iar odată cu aceasta și cea din venele picioarelor.

Evită genuflexiunile, exercițiile pentru abdomen și abdomenelle, fandările și unele posturi de yoga. Evită să ridici lucruri grele cu ajutorul picioarelor.