Radio Simplu

Urme de coronavirus depistate după 17 zile pe suprafețe. Cât spun experții că poate rămâne activ virusul

Experți americani au găsit urme de coronavirus în cabinele navei Diamond Princess, la 17 zile după ce nava a fost evacuată, arată un raport al Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA, potrivit CNN.

Diamond Princess, proprietate a companiei Carnival, a fost ținută în carantină, luna trecută în Japonia, în apropiere de Yokohama.

712 dintre cei 3.711 persoanele aflate la bord au fost testate pozitiv cu coronavirus, adică 19,2% din numărul total, iar opt dintre acestea au încetat din viață. O explicație este că majoritatea cazurilor, 46,5%, au fost asimptomatice, ceea ce a dus la o răspândire mai ușoară a virusului.

Specialiștii americani anunțau în New England Journal of Medicine că noul coronavirus rămâne activ mai multe ore în aer și până la trei zile pe diferite suprafețe din plastic sau din oţel inoxidabil şi până la 24 de ore pe carton.

Cercetătorii au folosit de asemenea un nebulizator pentru a răspândi virusul în aerul înconjurător. Prin această tehnică, ei au descoperit urme de virus sub formă de aerosol – adică particule suspendate în aer – timp de trei ore.

Citește și
Încă o persoană infectată pe nava „Diamond Princess” a murit în carantină. Bilanțul deceselor
Virusul este transmis în principal prin micropicături expulzate de pacienţi atunci când tuşesc sau strănută, iar în această formă (diferită de un aerosol) este viabil doar câteva secunde.

Sursa: CNN