Radio Simplu

Ce se întâmplă în cel mai negru scenariu posibil: unde ajung copiii care au ambii părinți spitalizați cu Covid-19-

Deși deocamdată nu exista încă un asemenea scenariu, în care ambii părinți să fie spitalizați cu COVID-19, autoritățile se gândesc și la varianta cea mai rea. Ce se întâmplă astfel cu cei mici în cazul în care părinții sunt la spital? Aceștia vor fi vor fi preluați de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, care îi plasează într-o zonă dedicată de izolare până la testare. Dacă au simptome, intră direct în carantină.

Mădălina Turza, președinta Autoritățîi pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopțîi, a explicat pentru edupedu.ro cum se vor desfășură lucrurile în cel mai negru scenariu.

“După ce Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) preia un copil aflat într-o astfel de situație, el este plasat într-o zonă dedicată de izolare. Nu se vă duce alături de ceilalți copii din sistemul de protecție”.

Fiecare DGASPC a creat un spațiu, fie că e un apartament, o casă, un centru, pentru triaj. Acolo vin aceste situații din comunitate: fie că este vorba despre copii ai căror părinți sunt în această situație sau copii luați de pe stradă și despre nu știi de unde vin, deci copii despre care nu ai context epidemiologic, ei întră în această zonă de triaj”, a explicat Turza pentru edupedu.

Mădălina Turza a precizat că “dacă și copilul este bolnav simptomatic, el merge direct pe zona medicală. Și dacă este asimptomatic, el va intra într-o zonă de carantinare la DGASPC. Ar trebui că DSP să ia probe acelui copil, dacă va răspunde la telefon, dar el întră în izolare în aceste zone de triaj. Rămâne în izolare 14 zile și, dacă nu se confirmă testul, este mutat către celelalte zone din sistemul de protecție a copilului”.