Radio Simplu

„Unde joacă moldovenii, acolo pământul geme!”

Nunta este o ceremonie religioasă și/sau civilă, în timpul căreia se sărbătorește începutul unei căsătorii.

În mod obișnuit, nunta este un ritual care se oficializează uniunea dintre două persoane în fața unei autorități civile sau/și religioase, urmată de o petrecere.

Unde joaca moldovenii, acolo pamantul geme. Aceasta zicala se potriveste suta la suta nuntasilor din acest clip video.

Ziua nuntii este unul dintre cele mai asteptate momente din viata unui om tocmai de aceea oamenii din imagini stiu sa se distreze combinand stilul modern, preluat de la europeni, cu traditiile noastre stramosesti.

Uite de ce au fost in stare acesti moldoveni la nunta… Au dansat de-au rupt ringul in doua, clipul devenind viral in scurt timp.

Dansul moldovenesc reprezintă una dintre cea mai veche artă populară, fiind totodată un „poem al neamului”, căci, cînd dansează moldovenii − „inimile vorbesc”.

Fiecare mişcare vorbeşte despre talentul şi caracteristicele spirituale ale poporului în diferite perioade istorice.

El scoate în evidenţă atît caracterul, cît şi temperamentul, forţa și agerimea poporului. Pune în valoare înţelepciunea şi umorul, dezvăluie sincer şi direct aspiraţiile şi sentimentele oamenilor.

Dansurile moldoveneşti alcătuiesc adevăratul tezaur al poporului nostru împreună cu muzica, costumul național, arta populară etc.

Dansul a fost întotdeauna o parte integrantă a vieții social-culturale, cu fiece ocazie, cîntecul şi dansul au avut un rol important. Asemenea ocazii sînt zilele de sărbătoare și ritualurile de familie, tîrgurile, manifestările legate de muncile agricole și credințele legate în fertilitatea pămîntului.

Istoria dansului moldovenesc este una bogată și originală. Din timpuri străvechi acestea erau însoţite de cîntece, de ritmul bătăilor din palme sau cel obţinut cu ajutorul instrumentelor de percuţie.

Mai tîrziu – erau acompaniate de orchestre de fanfară sau taraf, care includeau viori, ţambale, fluiere şi alte instrumente populare, erau însoţite și de strigături satirice ori glume.

Un atribut important îl constituie costumul naţional, care este irepetabil prin decorarea motivelor ornamentale și spiritul creativ.

Vă propunem să redescoperim împreună frumuseţea şi farmecul dansului moldovenesc. Pe această pagină vă prezentăm lista formaţiilor şi stilurilor de dans moldovenesc cu o descriere scurtă şi o selecţie de materiale video.