Radio Simplu

Un zugrav a cantat superb la X Factor

Cu totii cantam. Fie ca o facem in baie, cand nu ne aude nimeni, fie ca o facem in fata a milioane de oameni.

Pentru cei care isi doresc sa aprofundeze acest domeniu , si anume canto, voi incepe o succesiune de articole continand cateva sfaturi personale.

♣ Alegerea unui profesor de canto este foarte importanta, de aceea fii foarte atent cand faci o alegere in aceasta directie. Un profesor scump nu este neaparat si bun , si invers. Cand te orientezi catre un profesor, mergi mult pe recomandari, elevi care i-a avut sau are.

♣ Exista o idee gresita in randul oamenilor si anume faptul ca daca vrei sa poti canta, trebuie sa incepi studiul de copil.

Este foarte adevarat ca fiind copil ai o serie de avantaje si anume cel mai important dintre ele : un profesor bun va stii sa iti canalizeze si sa iti modeleze vocea in directia buna , avand in vedere ca ea este in plin proces de schimbare pana la adolescenta. Insa cu multa ambitie si munca , la orice varsta vei putea obtine rezultatele scontate.

♣ Daca la un instrument nu ai neaparat nevoie de talent nativ, munca si perseverenta reusind sa fie suficiente, la canto lucrurile stau putin diferit. Nu cred in ideea pe care am auzit-o destul de des si anume ca oricine poate canta. Cred cu tarie ca macar un strop de talent , har este vital.

Daca urechea muzicala, ritmul, auzul pot fi educate , vocea nu. Oricat de mult ai chinui un om care efectiv nu are chemare spre asa ceva, nu vei scoate nimic de la el. Un profesor de canto ti-ar putea spune in 5 minute daca ai sau nu „materialul de pornire”

♣ Este foarte bine ca admiri un artist/o artista pentru vocea pe care o are, insa tine cont ca fiecare voce este UNICA si irepetabila, chiar daca poti regasi multe voci care pot semana, la o ascultare mai atenta vei observa diferentele.

Nu porni la drum cu gandul de a canta ca x sau y, lumea mereu va aprecia vocile originale si timbrele vocale deosebite, in alta ordine de idei, vocile inconfundabile. Ideea nu este sa imiti ci sa iti creezi propriul tau stil de interpretare si orice melodie pe care o canti va purta amprenta ta personala.

♣ Ai vazut pe internet tutoriale video sau text si vrei sa inveti acasa , singur. Desigur, exista multi autodidacti care au facut adevarate performante, insa cel mai bine este sa ai parte de sprijinul unui om specializat in domeniu, care va stii exact cum sa lucreze cu tine.

♣ Nu merge pe ideea eu vreau sa cant genul x de muzica. Da-ti posibilitatea de a incerca stiluri cat mai variate ( muzica rock are o tehnica vocala diferita fata de muzica clasica de exemplu )

Profesorul tau va stii cu siguranta daca vocea ta se preteaza pentru canto clasic, popular sau muzica usoara. Un cantaret adevarat este cel care poate aborda o paleta diversa de genuri si stiluri de interpretare.

♣ Un instrument stricat se poate repara sau inlocui, vocea NU! Asta inseamna ca trebuie sa ai mare grija de vocea, gatul tau. Fara schimbari bruste de temperatura, seminte , alune care pot zgaria corzile vocale, fara acid.