Radio Simplu

Un tip „discută” cu câinele său… însă finalul conversaţiei este pur şi simplu amuzant!

Când ai un câine ca animal de companie, momentele petrecute împreună pot avea chiar şi o altă întorsătură decât o atmosferă amiabilă. O „discuţie” în contradictoriu se poate transforma pe dată într-o situaţie de tot hazul.

Conversaţia pe care stăpânul acestui câine are cu prietenul său din rasa Husky pare la prima vedere destul de serioasă, însă dacă privim mai cu atenţie vom observa că totul nu este decât un joc… cel puţin din partea stăpânului.

Câinele este intrigat de faptul că bărbatul îi tot pune la respect, însă îşi susţine la rându-i propriile păreri. Se pune problema aici cine ar avea ultimul cuvânt ceea ce nu este deloc uşor. Cu cât stăpânul este mai stăruitor în conversaţie, cu atât patrupedul îi răspunde cu mai mult curaj pe limba lui.

Fiecare dintre ei are ceva de spus şi niciunul nu pare să renunţe la supremaţie, iar tonul vocii fiecăruia capătă din ce în ce mai multă forţă şi sonoritate.

Deşi, fără îndoială, între câine şi stăpân este o relaţie specială, aceste discuţii în contradictoriu fac deliciul tuturor.

Sătul de această conversaţie fără final, la un moment dat patrupedul se apucă să-şi „roadă” lăbuţa din faţă încercând pe cât posibil să-l ignore pentru moment pe stăpânul lui care nu conteneşte cu apostrofările la adresa lui.

Acest lucru îi aduce stăpânului zâmbetul pe buze şi pare să bată în retragere, însă parcă dinadins continuă să agaseze câinele cu aceeaşi voce autoritară.

Pentru noi, privitorii, acest moment poate fi unul amuzant şi poate că l-am experimentat măcar o dată împreună cu animalul nostru de companie pentru a-i întări stima de sine şi încrederea că îşi poate exprima personalitatea.

Un excelent caine de sanie, folosit din cele mai vechi timpuri si pentru vanatoarea de reni sau ursi, Husky-ul Siberian este un animal deosebit de inteligent, foarte curajos, are un simt dezvoltat al orientarii, foarte loial fata de stapanul sau si excesiv de tenace si activ.

Inregistrat in Statele Unite ale Americii, Husky-ul Siberian este cel mai micut ca si talie dintre cainii nordici, dar cel mai puternic, cu o greutate egala ca si a celorlalti caini ce au aceeasi apartenenta. Un caine absolut superb ca si aspect, ca si temperament, o personalitate puternica, ce te va ajuta la nevoie, care-ti va da cateva batai de cap daca nu este educat de mic, dar care se poate corecta cu vremea, deoarece este deosebit de inteligent.

Originea acestei rase nu este cunoscuta cu exactitate, insa Husky-ul Siberian este asociat ca si aparitie cu popoarele nordice/arctice din Siberia de Nord-Est si se mizeaza pe faptul ca au fost caini folositi de esquimosii ce au migrat in Alaska din Siberia si de acolo in Groenlanda si au avut ca stramosi cainele Malamut si cainele Esquimos care s-a imperecheat intr-o oarecare masura cu un caine stramos al Husky-ului, acesta fiind venit odata cu popoarele migratoare Churchis din Asia Centrala.

Datorita legaturilor comerciale ce s-au stabilit intre aceste popoare si popoarele de eschimosi, se mai schimbau si echipajele de caini iar ulterior Husky-ul Siberian si-a castigat integritatea, fiind selectionat atent ca sa rezulte un exemplar deosebit din imperecheri.

Datorita taliei sale mijlocii, Husky-ul Siberian are o constitutie robusta, fiind foarte musculos si viguros, prezentand totusi o gratie aparte in miscarile sale. Un caine cu trasaturi regale, care te va ajuta daca ai nevoie, te va asculta daca este cazul si va fi alaturi de familie daca aceasta merita. Un mascul din aceasta rasa atinge o inaltime cuprinsa intre 54 si 60 de centimetri iar o femela atinge intre 51 si 60 de centimetri.

Greutatea masculilor la maturitate poate fi situata intre 20 si 27 de kilograme, femeia putand avea si 16 kilograme. Husky-ul Siberian poate avea toate culorile, combinatii intre alb, albastru, gri, negru, portocaliu, roscat, maro deschis, maro inchis, avand o masca in forma de ochelari, reprezentativa pentru rasa.

Aspect fizic

Husky-ul Siberian este un caine compact, plin de putere, are o blana deasa si pufoasa, moale, bogata, formata din doua straturi: pe de o parte are puful matasos si pe deasupra acestuia are un par foarte des, neted, deosebit de lucios, ce are o textura la fel de moale, fiind de lungime medie. Capul acestui caine este potrivit de mare pentru corpul sau, urechile, la maturitate sunt drepte, mereu sculate, cand este pui atarna usor in parti, dar la cateva luni acestea se ridica.

Coada Husky-ului Siberian este incovoiata pe spate, lunga si stufoasa, ca o perie cu bucle, cu un aspect general tipic cainilor din nord, ce au ca principala indeletnicire – trasul la sanie. Cand trage la sanie are un mers caracteristic, si da un randament de elita, exceptional, plin de gratie, cand merge pur si simplu, da dovada de degajare totala.

Ochii Husky-ului Siberian sunt fie albastru deschis, maro cafeniu, negri sau cateodata bicolori, deci albastru cu maro. Pot avea un aspect ciudat, la inceput chiar sa te sperie, dar nu e nici o boala, nu e nici un defect, pur si simplu unii se nasc asa. Cei cu ochii albastri au o expresie mai severa, mai ales daca sunt seriosi, pot parea chiar fiorosi, dar in general privirea acestor caini exprima blandete, vioiciune, prietenie si calm. Gatul unui Husky Siberian este frumos arcuit si destul de scurt, spatele sau este drept si robust, destul de solid, membrele puternice, oasele compacte, viguroase si intregul trup bine proportionat.