Oricine are acasa un animal de companie va va spune cu mana pe inima despre cat de pline de personalitate sunt vietatile cu care isi impart viata.
Insa atunci cand vine vorba de pasari, putem spune fara doar si poate ca acestea sunt ciudate rau.
Iar acest lucru este valabil mai ales pentru tipurile de papagali vorbitori.
Aceste pasari sunt super inteligente si capabile sa invete tot felul de trucuri si cuvinte, pe cand unele chiar pot purta conversatii cu proprietarii lor.
Protagonistul acestui videoclip este un papagal pe nume Tonka, care este un vorbitor desavarsit.
Dupa cum se poate vedea si auzi, Tonka adora sa se deplaseze pe scaunul din masina si sa vorbeasca despre o furtuna.
Desi are un vocabular limitat, placerea lui de a purta o discutie cu proprietarul sau este mai puternica decat orice.
Mai mult, in timp ce discuta, Tonka isi adreseaza siesi cuvinte de lauda.
Mai mult, frumosul papagal este cu adevarat iubit in aceasta familie, fiind rasplatit de catre proprietarul sau cu sarutari pe parcursul intregii calatorii.
Majoritatea celor care cumpără un papagal își doresc ca acesta să fie un companion cât mai vorbăreț. Mare atenție, însă, papagalii nu sunt jucării vorbitoare și, mai ales, nu toate speciiile de papagali pot reproduce cuvinte folosite în limbajul uman.
Abilitățile de imitarea a limbajului diferă de la o specie la alta, dar și de la exemplar la exemplar. Sunt păsări precoce, care ”prind” rapid cuvinte și sunete pe care le reproduce ușor, în timp ce altele vor reuși cu greu să scoată 2-3 sunete apropiate limbajului uman.
Iata care sunt rasele ”vorbărețe” și cât costă un papagal vorbitor. Important de știut, un papagal învață să ”vorbească” când își consider stăpânii parteneri de stol, deci o pasăre crescută singură între oameni are mai multe șanse să reproducă cuvinte folosite în limbajul uman, decât una crescută în volieră, la un loc cu suratele ei.
Perusii. Sunt papagali de mici dimensiuni, multicolori, foarte prietenoși și ușor de îmblânzit.
Sunt preferații copiilor și sunt recomandați mai ales începătorilor, celor care nu au prea multă experiență cu păsărele exotice.
Aceste mici înaripate pot deveni rapid cei mai buni prieteni ai omului și pot reproduce, modest, ce-i drept, câteva cuvinte.
Secretul constă în timpul pe care stăpânii reușesc să îl dedice păsării, căci, altfel, perușii sunt păsări inteligente care prind ”din zbor” trucuri și șiretlicuri la care nici nu te aștepți.
Este cel mai ieftin papagal disponibil pe piață, cu prețuri cuprinse între 30 și 50 de lei.
Papagalul Amazonian. Papagalul Amazonian este foarte apreciat în primul rând datorită abilității sale de a vorbi, pentru personalitatea sa prietenoasă și pentru ușurința cu care poate fi dresat să execute diverse giumbușlucuri.
Amazonienii ajung să trăiască chiar și peste 50 de ani, astfel că poate fi un membru al familiei pentru tot restul vieții. Și prețul este însă pe măsură: aproximativ 2.000 de lei.
Papagalul gri african. Jako, cum mai este numit papagalul Gri African, este de departe cel mai bun vorbitor din tot neamul păsăresc.
Papagalii din această specie sunt atât de vorbăreți încât nici nu au nevoie de dresaj în sensul acesta. Ba chiar am putea spune că ar avea nevoie de dresaj ca să îl faci să tacă!
Mai ales că gri-africanul poate reproduce nu doar cuvinte ci și propoziții întregi, iar atunci când se plictisește începe să imite diverse sune pe care le aude în casă.
Prețul unui Jako este cuprins între 3.000 și 4.000 de lei.
Marele Alexandru se numără și el printre speciile care vorbesc foarte bine si care pot invata un vocabular impresionant.
Ei pot pronunța cuvinte cu claritate, sunt foarte inteligenți și buni imitatori: pot reproduce cu ușurință soneria telefonului sau trilul altor păsărele.
Marii Alexanderi pot începe să vorbească în jurul vârstei de 1 an, dar cu cât papagalul este antrenat la vârste mai fragede, cu atât șansele de succes sunt mai mari.
Un papagal din această specie costă aproximativ 1.000 de lei.