Radio Simplu

Un nou cutremur în România, după valul de săptămâna trecută. Ce intensitate a avut seismul

Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a anunțat că ieri, 8 noiembrie, în România s-a înregistrat un nou cutremur. În ultima perioadă au avut loc mai multe seisme de intensitate mică.

Un cutremur cu magnitudinea de 2,5 grade pe scara Richter a avut duminică în judeţul Vrancea. Potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, seismul a avut loc la ora 13.46, în judeţul Vrancea.

Seismul s-a produs la adâncimea de 80 de kilometri şi a avut magnitudinea de 2,5 grade pe scara Richter, în apropierea oraşelor Braşov (73 km), Ploieşti (85 km), Bacău (108 km), Galaţi (119 km), Brăila (119 km), Bucureşti (137 km).

România a înregistrat, săptămâna trecută, mai multe cutremure de intensitate mică.

Astfel, trei cutremure slabe s-au produs în dimineața de 2 noiembrie în zona seismică Vrancea şi în regiunea Moldovei, cu magnitudini de 2,4, 3 şi 2,1 pe scara Richter, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Primul seism, de 2,4 pe Richter, a avut loc la ora locală 3:32, în judeţul Vaslui, la adâncimea de 6 kilometri (km), iar epicentrul s-a aflat la 43 km Sud de Iaşi, 48 km Nord-Est de Bacău, 109 km Vest de Chişinău şi 155 km nord de Galaţi.

Un cutremur s-a resimțit până în Brașov
După aproximativ o jumătate de oră (3:58) s-a produs un nou cutremur, cu magnitudinea 3, însă în judeţul Vrancea şi la o adâncime de 100 de kilometri. Seismul a avut loc în apropierea următoarelor oraşe: 72 km Est de Braşov, 88 km Nord-Est de Ploieşti, 105 km Sud de Bacău, 120 km Vest de Galaţi, 121 km Vest de Brăila şi 140 km Nord de Bucureşti.

De asemenea, la ora 4:34, în aceeaşi zonă, respectiv în judeţul Vrancea, a mai avut loc un cutremur slab cu magnitudinea 2,1, la adâncimea de 75 km.

Cel mai semnificativ seism din acest an s-a produs în data de 31 ianuarie, în judeţul Vrancea, la o adâncime de 121 de kilometri, şi a avut o magnitudine de 5,2 pe scara Richter. Cutremurul a fost resimţit şi la Bucureşti.