Radio Simplu

Un ghid cât se poate de sincer pe care trebuie să îl cunoști dacă vrei un câine

Este minunat că aduci un câine în căminul tău fericit și iubitor! Odată ce ai ales rasa perfectă, pasul următor este să găsești un adăpost sau un crescător responsabil de unde poți lua un pui.

Să o luăm cu începutul

Este important să te gândești foarte bine ce rasă de câine îți dorești înainte de a lua unul acasă. Este foarte ușor să fii răpit de ochii mari și căprui ai unui pui sau de un ghem de blană plin de energie, dar nu uita că un câine este o relație pe termen lung, astfel încât este bine ca tu și animalul tău de companie să fiți compatibili.

Un câine nu trebuie să se potrivească numai cu stilul tău de viață, ci și cu mediul. De exemplu, dacă locuiești într-o casă mai mică, cu un spațiu exterior mic, atunci un câine mic ar fi mai potrivit.

Ca și rasa, vârsta este un alt lucru de luat în considerare când adopți un câine. Deoarece puii necesită multă muncă pentru dresat, te-ai putea întreba “ar fi mai bine dacă aș adopta un câine adult?”.

Dacă ești sigur că un pui este ideal pentru tine, urmează partea distractivă – găsirea noului tău prieten blănos!

Cumpărarea de la un crescător

Nu te lăsa tentat să cumperi un pui de la un magazin specializat, online (fără a-l vedea) sau în alte circumstanțe în care nu este clar istoricul puiului (exemplu: vânzare din mașină sau prin anunț în ziar), indiferent cât de drăguț ar putea părea! Acești pui ar putea proveni de la ferme de câini sau, și mai rău, pot fi furați.

Întrebări pentru crescător la cumpărarea unui câine

Înainte de a te întâlni cu crescătorul, dă-i un telefon. Orice crescător de câini responsabil va fi mai mult decât încântat să discute și să răspundă la întrebări despre pui.

Alegerea puiului tău

Adoptarea unui pui este extrem de plăcută și, probabil, vei fi nerăbdător să alegi noul membru perfect al familiei tale. Când cumperi de la un crescător, de obicei vei întâlni puii pentru prima dată în jurul vârstei de șase săptămâni și apoi îl poți alege pe cel care este perfect pentru tine!

Dacă este posibil încearcă să faci vizite regulate pentru ca puiul tău să se familiarizeze cu tine. Poți chiar să mergi cu întreaga familie pentru ca puiul să se familiarizeze cu toți – în fond, adoptarea unui pui este o implicare a întregii familii.

Nu uita că multe persoane noi pot fi copleșitoare pentru pui, așa că în cazul în care sunteți o familie mare, poate nu îl vizitați toți odată. După vizita ta, poți lăsa un articol de îmbrăcăminte, pentru a da puiului șansa de a se obișnui cu mirosul tău.

Lucruri pe care să le observi la câinele tău

Pe la șase săptămâni, puiul ar trebui să fie interesat de tine și de mediul lui, dornic să îți miroasă mâinile și să exploreze lumea din jur. Puii trebuie să fie jucăuși și să se integreze!

Reține că puii mici din adăpost pot avea probleme de sănătate și că puii nervoși, retrași sau extrem de iritabili pot avea nevoie de dresare și socializare.

Puii trebuie să fie dolofani, dar nu grași și să nu aibă niciun fel de umflături. Puiul perfect trebuie să aibă ochii curați și clari, urechi curate și șezutul curat. Blana trebuie să fie moale și curată, fără locuri golașe sau aspre și puiul nu trebuie să se scarpine.

Pune puiul pe podea. Acesta trebuie să fie interesat imediat de împrejurimi. Bate din palme sau scoate un sunet înalt și vezi cum răspunde. Surditatea poate fi o problemă la unele rase cum ar fi dalmațieni, deci asigură-te că puii reacționează când sunt expuși la zgomote subite evidente.

Luarea puiului acasă

Timpul pe care puiul îl petrece cu mama, frații și surorile lui este crucial. Atunci învață să fie câine și este timpul când își dezvoltă abilități esențiale de socializare de la mamă și de la frați.

Ca regulă generală, trebuie să planifici preluarea puiul în jurul vârstei de opt săptămâni (sau puțin mai târziu, la anumite rase). Transferul incipient nu este recomandat.

Uneori, crescătorii te vor ruga să aștepți până la 12 săptămâni pentru a lua puiul.

Momentul în care iei puiul acasă va influența, de asemenea, vaccinurile pe care acesta le va primi – deci, întreabă crescătorul care trebuie să îți ofere documentația vaccinărilor (împreună cu deparazitarea și alte tratamente).

Dacă, după ce alegi un pui, ți se solicită să îl iei mai târziu de perioada uzuală de 8-12 săptămâni, poate există un motiv pentru care crescătorul a decalat termenul – așa că, întreabă de ce.

În cele din urmă, asigură-te că ești familiarizat cu hrănirea pe care a primit-o puiul și regimul de hrănire folosit de către crescătorului. Dacă vei continua la fel acasă, va ajuta puiul să se acomodeze cel puțin la început.

Transferul unui câine

Nu uita că există o alternativă la cumpărarea unui câine de la crescător. Sunt mulți pui care au fost abandonați sau, dintr-un anumit motiv, au nevoie de un nou cămin iubitor. Tu decizi dacă dorești să cauți un pui la un adăpost sau la un centru din țară.

Un centru de salvare bun va avea spații curate și calde. Personalul din centrele bune va petrece timp cu câinii pentru a se asigura că aceștia sunt sociabili și vor fi un membru prietenos al familiei tale. Consilierii de la centru vor fi întotdeauna încântați să îți ofere ajutor pentru a cumpăra un câine, dacă faci acest lucru pentru prima dată.

Pagina noastră Adoptarea unui câine ar putea să îți ofere răspunsuri la întrebările pe care le ai despre transferul unui câine.

Dacă vei cumpăra sau adopta un câine, vei avea în față un viitor plin de aventuri extraordinare!