Lacrimile ascund informatii fascinante, putin stiute de multi dintre noi.
In afara de rolul lor de a mentine globul ocular lubrifiat, ele contin proteine si alte substante care combat infectiile organelor de vaz.
Interesant este ca, in timp ce multe animale secreta lacrimi, doar oamenii le pot elimina pe fond emotional.
In fiecare zi, oamenii produc aproximativ 150-300 ml de lacrimi, indiferent daca plang sau nu. Aflati si alte curiozitati mai putin cunoscute despre lacrimi!
Curiozitati despre lacrimi
Desi rolul functional al lacrimilor este limpede pentru lumea stiintifica, cercetatorii nu pot explica in mod concret de plang oamenii.
Din perspectiva evolutionista, plansul a fost, la inceputul omenirii, o forma de semnalizare silentioasa a pericolelor, astfel incat pradatorii sa nu simta vulnerabilitatea potentialelor victime.
Pe masura ce comportamentul unui om evolueaza odata cu trecerea timpului, plansul indica resimtirea unui disconfort, dorinta de consolare sau o suferinta personala. Lacrimile fac parte din mecanismul remedierii relatiilor interpersonale defectuoase, spun psihologii.
Este dificil sa pedepsesti sau sa te certi cu o persoana care plange, lacrimile actionand ca factor de atenuare a conflictelor. Iar lucrurile interesante despre secretiile lacrimale nu se opresc aici.
1. Lacrimile sunt compuse din trei straturi
Filmul pe care lacrimile il formeaza pe suprafata ochilor este un sistem complex, constituit din trei straturi uleiuri, apa si mucus. Cel de apa este cel mai gros si contine electroliti (sodiu si potasiu), proteine (in special enzime),
glucoza si alte substante. Uleiurile din stratul exterior al lacrimilor au rolul de a le incetini evaporarea. Compozitia secretiilor lacrimale se schimba in functie de starea de sanatate generala a organismului.
2. Unde sunt directionate lacrimile
Produse in mare parte de glandele lacrimale localizate deasupra colturilor exterioare ale ochilor, lacrimile sunt distribuite pe suprafata globului ocular prin clipire.
Acestea se scurg apoi prin canalele nazolacrimale, fiind inghitite sau devenind parte a fluidelor nazale (astfel se explica nasul infundat dupa plans). Daca lacrimile sunt secretate intr-o cantitate mai mare, ele ajung sa se scurga peste pleoapele inferioare, pe obraji.
3. Lacrimile sunt esentiale pentru sanatate
In afara faptului ca lacrimile lubrifiaza ochii si faciliteaza curatarea acestora de impuritati, ele indeplinesc aceleasi scopuri ca sangele: transporta oxigen si alti nutrienti
si elimina toxinele. Totodata, ajuta la imbunatatirea calitatii imaginii formate pe retina, netezind neregularitatile de pe suprafata globului ocular (din acest motiv, ochii uscati produc vederea incetosata).
Nu in ultimul rand, lacrimile indeplinesc si rolul de mecanism de aparare, deoarece anticorpii acestora, enzimele si ale componente ale sistemului imunitar din compozitia secretiilor lacrimale protejeaza ochii de microorganismele periculoase.
4. Exista mai multe tipuri de lacrimi
Lacrimile se impart si ele in mai multe tipuri, diferentiate prin scopul productiei lor si compozitia chimica.
Lacrimile bazale sau continue sunt secretate pentru a asigura functionalitatea organelor de vaz, prin lubrifiere, protectie si asigurare a substantelor esentiale sanatatii acestora.
Al doilea tip de lacrimi sunt cele reflexe, care apar in urma unei agresiuni din mediu (fum, vant, lumina puternica, corp strain, substante chimice si intepatoare etc.) si au rolul de a preveni iritatiile si disconfortul.