În contextul restricțiilor de circulație impuse de autorități, oamenii se întreabă dacă pot prezenta declarația pe proprie răspundere de pe telefon, în loc să o aibă fizic la ei.
Grupul de Comunicare Strategică a răspuns acestei întrebări și a anunțat, de asemena, de unde poate fi descărcat modelul corect de declarație.
Este obligatoriu să prezint fizic declarația sau este suficient să arăt poza de pe telefon?
Ordonanța Militară 3/2020 prevede la art. 4 alin. (3) că „Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței, motivul și locul deplasării, data și semnătura”.
Asta presupune faptul că documentul poate fi redactat/completat de pe PC/laptop în câmpurile predefinite, în formatul PDF, necesitând tipărirea și semnătura olografă a titularului. Ulterior, îl puteți fotografia și păstra în telefonul/tableta dvs. pentru a-l prezenta autorităților.
Până în acest moment, singura modalitate legală de autentificare a declarației pe proprie răspundere este semnătura olografă.
Această semnătură olografă face ca, pentru acel act semnat, să existe răspundere juridică, cu tot ceea ce presupune acest lucru în situația în care persoana ar fi trasă la răspundere.
În ceea ce privește semnătura electronică, ea trebuie să urmeze niște pași prealabili de validare pentru persoana care o folosește și presupune un anumit regim de utilizare.
Unde găsesc modelul corect de declarație pe propria răspundere?
Declarația pe proprie răspundere poate fi descărcată de pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne, de pe site-ul stirioficiale.ro, sau de pe site-ul formular.sts.ro.
Totodată, reamintim faptul că declarația pe proprie răspundere poate fi redactată integral olograf, cu preluarea tuturor elementelor din modelul declarației pe proprie răspundere pus la dispoziție.
Grupul de Comunicare Strategică a răspuns la mai multe înrebări, atât generale cât și legate de sărbătorile pascale.