Radio Simplu

Traditii si obiceiuri de Boboteaza. Ce e bine sa faci ca sa ai noroc tot anul

Crestin ortodocsii sarbatoresc, in fiecare an, pe 6 ianuarie, Boboteaza, care este una dintre cele mai importante sarbatori ale inceputului de an.

In ziua de Boboteaza, se sfintesc apele mari si se purifica mediul nostru inconjurator de fortele malefice. Agheasma este apa sfintita de Boboteaza prin harul preotilor. In timpul ceremonialului religios, apa primeste virtuti terapeutice miraculoase si nu se strica de-a lungul anului.

Conform traditiei crestine, in Ajunul Bobotezei se spune ca se deschid cerurile, iar in anumite zone ale tarii, copiii merg la colindat cu Chiraleisa, purtand clopotei si talangi, alaturi de vasc, brad si busuioc la caciuli.

De asemenea, se spune ca in noaptea de Boboteaza, fetele isi viseaza ursitul. Ele isi leaga pe inelar un fir rosu de matase si pun o ramurica de busuioc sub perna. Fetele care cad pe gheata in ziua de Boboteaza pot fi sigure ca se vor marita in acel an, spune traditia populara.

Fetele care vor sa-ti viseze ursitul trebuie sa ia de la preot un fir de busuioc sfintit pe care sa il puna sub perna. Acest lucru trebuie facut in noaptea dinaintea Bobotezei. In vis, li se va arata ursitul, potrivit traditiilor vechi romanesti.

Ton in Ajunul Bobotezei se pregateste o masa speciala, precum cea de la Craciun. Mai exact, sub fata de masa se pune fan, iar pe fiecare colt al acesteia se pune cate un bulgare de sare. Apoi, pe masa se asaza 12 feluri de mancare: coliva, bob fiert, fiertura de prune, sarmale umplute cu crupe, bors de „burechiuse” sau „urechiusele babei” (fasole alba cu coltunasi umpluti cu ciuperci), bors de peste, peste prajit, placinte de post umplute cu tocatura de varza acra, placinte cu mac.

De asemenea, in ziua de Boboteaza se sfintesc toate apele, iar preotul se duce la o apa unde va arunca o cruce. Mai multi barbati se arunca in apa ca sa o aduca inapoi. Cel el care reuseste sa ajunga primul la ea primeste binecuvantarea preotului.

Mai demult, in timpurile stravechi, cel care gasea primul crucea si o aducea la mal primea si daruri de la domnitorul tarii si era tinut la mare cinste de catre ceilalti.