Vitamina K – informatii generale
Vitamina K se refera la un grup de vitamine liposolubile (cele care pot fi dizolvate in grasimi sau uleiuri) care joaca un rol important in coagularea sangelui, in metabolismul oaselor si in reglarea nivelului de calciu in sange.
Ce este vitamina K
Pentru inceput, trebuie sa retinem ca exista mai multe tipuri de vitamina K. Aceasta vitamina este un nutrient necesar pentru organismul nostru. Vitamina K ajuta la construirea si la mentinerea oaselor sanatoase. Cel mai important aspect este rolul acestei vitamine in coagularea sangelui. Fara ea, am avea riscul de a sangera fara oprire.
Tipuri de vitamina K
Vitamina K este, de fapt, un grup de compusi liposolubili, impartiti in mai multe grupuri principale. Doua dintre acestea sunt vitamina K1 si vitamina K2. In plus, trebuie sa retinem ca exista cel putin trei forme sintetice de vitamina K. Acestea sunt cunoscute drept: vitamina K3 (menadiona), vitamina K4 (menadiol diacetat) si vitamina K5.
Vitamina K1
Vitamina K1 (numita si filochinona) se gaseste in alimentele de origine vegetala. Filochinona este principala forma de vitamina K in dieta noastra a tuturor.
Vitamina K2
Vitamina K2, numita si menachinona. Aceasta varianta de vitamina K se gaseste in alimentele de origine animala si in produsele fermentate din soia. Vitamina K2 este, de asemenea, produsa de bacteriile intestinale, in colon.
Vitamina K3
Vitamina K 3 se mai numeste si menadiona. Spre deosebire de formele naturale (vitaminele K1 si K2) care sunt sigure, o forma sintetica a vitaminei K, adica vitamina K3 este demonstrata a fi toxica in concentratii mari. S-a demonstrat ca dozele mari din vitamina K3 cauzeaza reactii alergice, anemie hemolitica si citotoxicitate in celulele hepatice.
Proprietatile vitaminei K
Asa cum stii deja, vitamina K joaca un rol esential in coagularea sangelui, insa ea are si alte proprietati si functii, inclusiv faptul ca sustine sanatatea oaselor noastre si ajuta la prevenirea calcifierii vaselor de sange, avand potentialul de a reduce riscul de boli cardiovasculare.
Factori care diminueaza nivelul de vitamina K
Nivelurile scazute de vitamina K din organism pot creste riscul de a avea sangerari sau hemoragii necontrolate. Desi carentele de vitamina K sunt rare la adulti, acestea sunt foarte des intalnite in cazul nou-nascutilor.
O singura injectie de vitamina K pentru nou-nascuti este standardul. De asemenea, exista si alti factori care diminueaza nivelul de vitamina K in organism.
Chiar daca deficientele de vitamina K sunt rare, ar putea avea un risc mai mare de carenta persoanele care:
• au o boala care afecteaza absorbtia vitaminei K in tractul digestiv, cum ar fi boala Crohn sau boala celiaca activa;
• iau medicamente care interactioneaza cu absorbtia vitaminei K;
• sufera de o forma severa de malnutritie;
• consuma mari cantitati de alcool.
Interactiunea vitaminei K cu alte medicamente
Vitamina K poate sa interactioneze cu mai multe medicamente folosite in mod frecvent, inclusiv cu cele din clasa anticoagulantelor (cele pentru subtierea sangelui), cu medicamentele anticonvulsive, cu antibioticele, cu medicamentele pentru reducerea nivelului de colesterol si cu pastilele pentru slabit.
Modalitati de facilitare a absorbtiei de vitamina K
Sa nu uitam ca vitamina K este o vitamina liposolubila (care poate fi dizolvata in grasimi sau uleiuri). Aceasta caracteristica a ei este foarte importanta, deoarece grasimile din alimentatia ta sunt necesare pentru a facilita absorbtia acestei vitamine.
Prin urmare, pentru ca organismul tau sa absoarba in mod eficient vitamina K, trebuie sa mananci in combinatie cu ea niste alimente bogate in grasimi.
Retine, asadar, ca vitamina K este liposolubila, iar consumand-o impreuna cu grasimi poti imbunatati absorbtia. De exemplu, poti adauga putin ulei peste legumele tale (de tipul salatelor si frunzoaselor, cum ar fi spanacul, loboda si kale) sau poti sa iei suplimentele de vitamina K in timpul unei mese care contine grasimi.
Din fericire, multe alimente bogate in vitamina K2 sunt, in acelasi timp, bogate in grasimi. Printre acestea se numara branza, galbenusurile si carnea.
Administrarea vitaminei K
In cazul in care corpul tau are un deficit de vitamina K, medicul tau iti poate recomanda anumite suplimente nutritive cu aceasta vitamina sau iti poate explica ce alimente ar trebui sa incluzi mai des in dieta ta si ce alimente sunt bogate in vitamina K.
Filochinona, cunoscuta sub denumirea de vitamina K1, se gaseste in plante. Cand oamenii consuma vitamina K1 din plante, bacteriile din intestinul gros o transforma in alta forma, in vitamina K2. Ea este absorbita in intestinul subtire si apoi stocata in tesutul gras si in ficat.
In functie de problemele de sanatate descoperite, medicul poate recomanda modalitatea cea mai buna de administrare a vitaminei K. De exemplu, bebelusilor li se face, in mod normal, o injectie cu vitamina K pentru a-i proteja de hemoragii la nivelul cutiei craniene, care ar putea fi fatale.
Surse de vitamina K
Vitamina K1 se gaseste in cantitati mari in legumele de tipul frunzoaselor, cum ar fi varza kale, mangoldul, spanacul. Alte surse includ uleiurile vegetale si unele fructe. Este bine sa fii informat si sa cunosti care sunt cele mai bune surse de vitamina K, pentru a le include in alimentatia ta daca vrei sa nu ai probleme legate de coagularea sangelui.
Alimente vegetale ce contin vitamina K
Iata o lista cu alimentele de origine vegetala care contin una dintre formele vitaminei K: kale, legumele din familia verzei (adica unele legume crucifere), spanacul, frunzele de nap, varza de Bruxelles, broccoli, sparanghelul, laptucile (salata verde), varza murata, boabele de soia, fasole edamame, muraturile, dovleacul, semintele de pin, afinele, fasolea verde, prunele, kiwi, uleiul de boabe de soia, avocado, mazarea verde, varza, patrunjelul proaspat, frunzele de sfecla.
Alimente de origine animala ce contin vitamina K
Exista si anumite produse de origine animala care contin procente mari de vitamina K. Printre acestea se afla: ficatul de vita, cotletele de porc, carnea de pui, pasta din ficat de gasca, branzeturile tari/solide, branzeturile moi, baconul, carnea de vita tocata, ficatul de porc, pieptul de rata, rinichii de vita, ficatul de pui, galbenusul, branza cheddar, branza cu mucegai albastru, laptele integral, untul, smantana.
Suplimente alimentare cu vitamina K
Ar trebui sa iti poti lua toata vitamina K de care ai nevoie din dieta variata si echilibrata. Daca, insa, ai o dieta saraca in nutrienti, ar trebui sa iei suplimente cu vitamina K, dar nu inainte de a cere sfatul medicului tau, deoarece aceasta poate interactiona in mod negativ cu anumite medicamente pe care le iei.
Manifestari ale deficientei de vitamina K
Corpul uman are nevoie de vitamina K pentru a produce proteinele care intra in functiune in timpul procesului de coagulare a sangelui. Daca, insa, organismul are un deficit de vitamina K, atunci corpul nu are o cantitate suficienta din aceste proteine, iar semnul marcant sau caracteristica unei deficiente de vitamina K este faptul ca persoana sangereaza prea mult.
Slaba coagulare a sangelui
Fara suficienta vitamina K, sangele tau nu ar putea sa se coaguleze cum trebuie si chiar si o mica rana sau leziune ar putea cauza o hemoragie de neoprit. Asa ca slaba coagulare a sangelui este un semn al deficientei de vitamina K.
Hemoragii interne sau externe
Principalul simptom al unei deficiente de vitamina K in organism sunt sangerarile excesive sau hemoragiile. Retine, insa, ca sangerarile pot sa apara in alte zone (si nu neaparat la locul unei rani sau taieturi).
Hemoragiile pot fi interne sau externe, asa ca exista si alte semne care pot indica o astfel de hemoragie si deficienta, in special daca persoana:
• se invineteste cu usurinta pe piele
• are mici cheaguri de sange sub suprafata unghiilor
• sangereaza/are hemoragii la suprafata membranelor mucoase, cum sunt cele care captusesc zonele din interiorul corpului uman
• are scaune inchise la culoare sau negre (asemanatoare cu smoala) si materiile fecale contin sange.
Scaderea densitatii osoase
Oamenii de stiinta cred ca vitamina K ajuta la cresterea oaselor si la mentinerea sanatatii densitatii osoase, insa aceasta relatie este studiata in continuare. Chiar si asa, in unele cazuri, scaderea densitatii osoase poate fi o manifestare a deficientei de vitamina K in organism. Unele studii au reusit chiar sa gaseasca o asociere intre aportul scazut de vitamina K si dezvoltarea osteoporozei, boala care rezulta in oase fragile, care se pot fractura cu usurinta.
Echimozele
Pe langa hemoragii, care pot fi atat interne, cat si externe, o alta manifestare a deficientei de vitamina K in organism sunt echimozele, adica atunci cand persoana se invineteste cu usurinta.
Anemiile
Vitamina K, asa cum stii deja, joaca un rol esential in coagularea normala a sangelui. Acest lucru este important pentru a preveni sangerarile masive, cu pierderi mari de sange, care pot duce la anemie. Anemia este o afectiune care provoaca oboseala, slabiciune si ameteala. Anemia prin carenta de fier este tipul de anemie care este legata de vitamina K. In aceasta forma de anemie, corpul uman nu are suficiente eritrocite (globule rosii in sange, acele celule care contin hemoglobina, o proteina bogata in fier care transporta oxigenul).
Cauzele carentei de vitamina K
Desi deficienta de vitamina K este neobisnuita si rara la adulti, anumite persoane prezinta un risc crescut de a suferi de pe urma acestei carente.
Alimentatia incompleta sau incorecta
Din cauza unei diete incorecte (sau unei diete din care lipseste vitamina K), este posibil sa nu ai in corp o cantitate suficienta din aceasta vitamina, iar astfel pot sa apara simptomele neplacute ale carentei. Pentru a combate efectele, incearca sa mananci mai multe produse de origine vegetala sau animala care sunt bogate in vitamina K.
Administrarea indelungata a unor medicamente
Anumiti pacienti prezinta un risc crescut de a suferi de pe urma carentei de vitamina K. Acesti pacienti sunt cei care au luat pe o perioada indelungata anumite medicamente, cum sunt anticoagulantele cumarinice (precum warfarina) ori anumite antibiotice. Administrarea indelungata a acestor clase de medicamente poate determina corpul sa produca mai putina vitamina K pe cont propriu sau poate afecta productia unor anumite proteine, implicate in procesul de coagulare a sangelui.
Boli hepatice, boala Crohn, colite
Urmatoarele afectiuni te pot supune unui risc mai mare de a suferi de o carenta de vitamina K, spun specialistii: boala Crohn, colita ulcerativa, boala celiaca (intoleranta la gluten) si alte boli care pot interveni in absorbtia nutrientilor, bolile hepatice care afecteaza stocarea vitaminei K.
Flora intestinala insuficient dezvoltata a nou-nascutului
Sugarii si nou-nascutii au un risc crescut de a suferi de o deficienta de vitamina K, din mai multe motive. Unul dintre acestea este legat de flora intestinala care nu s-a dezvoltat suficient. Pe de alta parte, sugarii mai pot avea risc crescut de carenta de vitamina K daca laptele mamei lor are un continut foarte scazut de vitamina K, daca ficatul nou-nascutului nu foloseste in mod eficient vitamina sau daca nou-nascutii nu produc vitamina K2 pe cont propriu in primele zile de viata.
Administrarea corecta a vitaminei K
Cele mai bogate surse de vitamina K1 sunt legumele frunzoase, cele care au frunze de un verde inchis la culoare. De pilda, frunzele de varza kale iti asigura o mare parte din necesarul zilnic recomandat de vitamina K.
Pentru a obtine mare parte din cantitatea de vitamina K din kale si din alte legume, retine ca trebuie sa le consumi impreuna cu un ulei sau un tip de grasime si asta deoarece vitamina K este liposolubila si poate fi mai bine absorbita cand este administrata impreuna cu o grasime.
Doza zilnica recomandata de vitamina K
In medie, femeile adulte au nevoie de 90 de micrograme (mcg) de vitamina K pe zi, iar barbatii adulti au nevoie de 120 mcg. Verifica, printr-o discutie cu medicul tau, daca ai voie sa iei vitamina K si discuta si cu un medic nutritionist, pentru a intelege mai bine doza zilnica recomandata de vitamina K in cazul tau.
Mai jos iti prezentam doza zilnica recomandata de vitamina K, pentru anumite categorii:
• sugarii de la 0 la 6 luni: 2 mcg/zi
• sugarii de la 7 la 12 luni: 2,5 mcg/zi
• copii mici de la 1 la 3 ani: 30 mcg/zi
• copii de la 4 la 8 ani: 55 mcg/zi
• copii de la 9 la 13 ani: 60 mcg/zi
• adolescentii de la 14 la 18 ani: 75 mcg/zi
• femeile de peste 18 ani: 90 mcg/zi
• barbatii de peste 18 ani: 120 mcg/zi
• femeile insarcinate sau cele care alapteaza (19-50 de ani): 90 mcg/zi
• femeile insarcinate sau cele care alapteaza (sub 19 ani): 75 mgc/zi
Supradozajul de vitamina K
Nu au fost inregistrate efecte adversse ale vitaminei K care sa fie asociate cu cantitatile care se gasesc in alimente sau suplimente. Chiar si asa, acest aspect nu exclude pericolul care poate sa apara in cazul dozelor prea mari de vitamina K. Cercetatorii nu au stabilit o doza maxima sigura.
In cazul in care se depaseste doza zilnica recomandata de vitamina K, putem vorbi de intoxicatie sau de hipervitaminoza K.
In supradozajul de vitamina K (peste 500 de micrograme pe zi), pot sa apara unele reactii alergice, cum ar fi eruptii pe piele, mancarimi si roseata. De asemenea, pot sa apara probleme la ficat, dar acestea sunt destul de rare.
Exista o potentiala toxicitate cauzata de dozele mari de vitamina K, care poate provoca hemoliza (distrugerea globulelor rosii) in cazul nou-nascutilor si poate agrava hiperbilirubinemia.
Consumul de alimente neprocesate termic
Anumite alimente, atunci cand nu sunt procesate termic (fierte, gatite, sotate, etc.) acopera mai mult din necesarul zilnic recomandat de vitamina K, asa ca trebuie sa fii atent atunci cand mananci: mangold crud (sau sfecla elvetiana), spanac crud, patrunjel crud.
Insa chiar daca se intampla sa mananci multe alimente neprocesate termic, sansele sunt destul de reduse sa depasesti 500 de micrograme pe zi de vitamina K.
Efectele secundare ale administrarii de vitamina K
Spre deosebire de celelalte vitamine liposolubile, formele naturale de vitamina K nu au simptome cunoscute in ce priveste toxicitatea. Drept rezultat, oamenii de stiinta nu au putut determina un aport superior tolerabil pentru vitamina K (doza maxima admisa), asa ca este nevoie de mai multe studii in acest sens.
In contrast, o forma sintetica a vitaminei K, cea cunoscuta sub numele de menadiona sau vitamina K3, ar putea avea unele efecte adverse atunci cand este consumata in cantitati mari.
Reactiile alegice
Desi situatiile sunt rare, unele persoane pot sa aiba reactii alergice la menachinona (vitamina K2). O reactie alergica la menachinona poate cauza eruptii, mancarimi severe, umflarea fetei, gatului si dificultati in respiratie, precum si batai neregulate ale inimii.
Disconfortul gastric
Cel mai intalnit efect secundar al suplimentarii cu vitamina K2 implica tulburari la nivel gastrointestinal, din cauza ca sistemul digestiv este incapabil sa metabolizeze asa cum ar trebui suplimentele cu vitamina K.
Dozele mari de suplimente orale cu vitamina K pot duce la: stomac deranjat, greata, diaree, varsaturi, crampe stomacale persistente si slabiciune.
Rolul vitaminei K in organism
Vitamina K este o vitamina esentiala liposolibila, care joaca un rol important in mentinerea sanatatii oaselor si a inimii. Ea este una dintre principalele vitamine implicate in mineralizarea oaselor si in coagularea sangelui. In plus, ea ajuta la mentinerea functionarii creierului, la mentinerea unui metabolism optim si poate proteja impotriva cancerului.
Rolul vitaminei K in coagularea sangelui
Vitamina K este cea care coaguleaza sangele si cea care iti impiedica organismul sa sangereze in exces si pielea sa se invineteasca cu usurinta (previne echimozele). Procesul de coagulare a sangelui este foarte complex, mai ales ca este nevoie de cel putin 12 proteine care sa functioneze optim inainte ca procesul sa fie incheiat.
Patru dintre aceste proteine sunt factori de coagulare care au nevoie de vitamina K pentru activitatea lor. Prin urmare, vitamina K este esentiala in acest proces.
Deoarece vitamina K ajuta la facilitarea coagularii sangelui, ea joaca un rol important in vindecarea mai rapida a echimozelor (vanatailor) si, de asemenea, vindeca taieturile si ranile.
Rolul vitaminei K in transportul calciului in sange
S-a dovedit ca vitamina K ajuta la prevenirea calcifierii arterelor, una dintre cauzele principale ale infarctului miocardic. Ea functioneaza prin transportul calciului in afara arterelor si prin faptul ca nu ii permite calciului sa formeze depuneri periculoase de placa ateromatoasa, depuneri solide in artere.
Un studiu publicat in „Integrative Medicine: A Clinician’s Journal” subliniaza ca vitamina K ajuta la prevenirea intaririi arterelor, deoarece ea poate tine calciul departe de peretii arterelor si departe de alte tesuturi din corp, acolo unde poate cauza probleme.
Rolul vitaminei K in mentinerea functionarii normale a ficatului
Specialisti spun ca vitamina K1, care se gaseste in mod natural in special in unele legume / salate de un verde inchis, merge direct la ficatul tau si te ajuta sa iti mentii un grad optim de coagulare a sangelui. Vitamina K s-a dovedit a fi un agent puternic care lupta contra cancerului si este un aliat eficient in reducerea riscului de cancer la prostata, colon, stomac si al cavitatii orale.
Un studiu a aratat chiar ca dozele mari de vitamina K i-a ajutat pe pacientii cu cancer la ficat sa isi stabilizeze si chiar sa isi imbunatateasca functia hepatica. Asa ca este important sa retinem un alt rol al vitaminei K, si anume faptul ca ajuta la mentinerea functionarii optime a ficatului.
Rolul vitaminei K in cresterea longevitatii
De-a lungul anilor, au fost publicate cercetari care indicau ca aportul optim de vitamina K joaca un rol important in longevitatea noastra. Un studiu din 2014 facut pe vitamina K a confirmat ca aportul amplu de vitamina K poate, intr-adevar, sa ajute oamenii sa traiasca mai mult.
Aceasta protectie chiar s-a extins asupra celor cu un aport initial scazut de vitamina K, mai ales ca aceste persoane si-au sporit consumul de vitamina K pe parcursul studiului, demonstrand astfel ca nu este niciodata prea tarziu sa incepi sa te bucuri de beneficiile suplimentelor pe baza de vitamina K.
Prevenirea osteoporozei
Vitamina K este un aliat care imbunatateste densitatea osoasa. Vitamina K creste cantitatea dintr-o proteina specifica necesara pentru a mentine calciul in oase, reducand astfel riscul de osteoporoza. Unele studii efectuate pe vitamina K au aratat ca aportul mare de vitamina K poate stopa pierderea densitatii osoase in cazul pacientilor cu osteoporoza.
In plus, corpul nostru are nevoie de vitamina K pentru a folosi calciul, necesar pentru a construi oase sanatoase. Exista chiar dovezi solide cum ca vitamina K poate imbunatati sanatatea oaselor si poate reduce riscul fracturilor osoase, in special in cazul femeilor aflate in post-menopauza, care au un risc mare de osteoporoza.
Cresterea rezistentei la infectii
S-a dovedit ca vitamina K are o actiune protectiva in multe privinte. De exemplu, vitamina K2 ajuta la prevenirea stresului oxidativ in interiorul creierului. Alta functie a vitaminei K2 include si faptul ca vine in sprijinul sistemului tau imunitar, ajutandu-te sa lupti contra infectiilor.
Vitamina K, spun specialistii, este o vitamina puternica si benefica pentru sistemul imunitar, care ajuta procesul de coagulare, ajuta sangele sa se coaguleze si impiedica pierderea in cantitati mari a sangelui in timpul unei leziuni sau in timpul accidentelor.
Oamenii de stiinta au descoperit ca vitamina K2 este bine absorbita sub forma de suplimente, asa ca merita sa apelezi la acest aliat si sa ii oferi organismului tau o cantitate optima de vitamina K2. Sa nu uitam ca vitamina K2, printre altele, iti stimuleaza functia sistemului imunitar, reduce riscul de boli cardiovasculare, reduce riscul de cancer, sustine sanatatea oaselor tale.
Reducerea riscului unor afectiuni cardiovasculare
Vitamina K2, spun specialistii, iti protejeaza inima. Sa nu uitam ca vitamina K2 ajuta la prevenirea intaririi arterelor, lucru care este un factor frecvent intalnit in afectiunile cardiovasculare, cum ar fi boala arteriala coronariana si insuficienta cardiaca.
Cercetarile sugereaza ca vitamina K2 poate sa ajute si in alt sens: tine calciul la distanta de peretii interiori ai arterelor si departe de alte tesuturi din corp, acolo unde ar putea provoca multe probleme.
Cele mai recente studii arata ca este vorba de vitamina K2 (mai degraba decat de vitamina K1) care, in combinatie cu vitamina D, previne calcifierea arterelor coronare, prin urmare, prevenind afectiunile cardiovasculare.
Cresterea efectelor tratamentului impotriva cancerului
Vitamina K, potrivit expertilor, ajuta la prevenirea cancerului. Mai multe studii au aratat ca vitaminele K1 si K2 sunt eficiente impotriva cancerului. In 2008, un grup de cercetatori germani a descoperit ca vitamina K2 ofera o protectie substantiala impotriva cancerului de prostata.
Potrivit specialistilor, barbatii care au luat cele mai mari cantitati de vitamina K2 au avut cele mai multe beneficii in privinta reducerii cancerului de prostata.
Un studiu publicat in 2003 in „International Journal of Oncology” a descoperit ca tratarea pacientilor care aveau cancer la plamani cu vitamina K2 a incetinit dezvoltarea celulelor canceroase, iar studiile anterioare au aratat beneficiile acestei vitamine in tratarea leucemiei.
Intr-un studiu publicat in 2003, in „Alternative Medicine Review”, 30 de pacienti cu un anumit tip de cancer la ficat (carcinom hepatocelular) au luat vitamina K1 cu administrare orala. La final, cercetatorii au observat ca boala s-a stabilizat la 6 pacienti, 7 dintre pacienti au avut un raspuns partial, iar alti 7 pacienti au avut o imbunatatire a functiei ficatului.