Educatia copilului incepe in acasa, in sanul familiei, nu la scoala! La scoala invata intr-adevar sa scrie, sa citeasca, sa realizeze calcule matematice, insa doar in familie invata sa fie un om bun, sa faca alegerile corecte in viata si sa imparta ceea ce are.
Trebuie sa tii cont de faptul ca fiecare actiune a ta va fi reflectata in alegerile copilului tau! Comportamentul tau de acasa, modul in care comunici cu cei din jur si te porti cu partenerul tau, afecteaza procesul educational al celui mic.
Incearca pe cat poti sa il tii departe de conflictele si neintelegerile familiale, de actele de violenta, de barfa si incearca sa ii arati lucrurile importante: alimentatia corecta, sanatatea este pe primul loc, generozitatea si rabdarea.
Iata care sunt cele mai mari greseli pe care le fac parintii si care afecteaza educatia copiilor lor:
1. Ii rasfata prea mult – stim ca orice parinte isi iubeste copilul mai mult decat orice pe lume, insa satisfacerea tuturor dorintelor, indiferent de circumstante, nu va duce decat la formarea unui adult mofturos, obisnuit sa bata din palme si sa i se ofere ceea ce doreste.
Crezi ca o va mai asculta pe doamna invatatoare care ii spune ca ii da insuficient daca nu isi face tema la mate, stiind ca tu ii vei cumpara oricum inghetata preferata la desert?
2. Nu respecta un stil de viata ordonat – probabil nu aveti timp pentru a stabili un program exact pentru cel mic, insa daca ii formati anumite obiceiuri de la o varsta frageda, se va obisnui sa le respecte singur.
Incurajeaza-l pe cel mic sa nu sara niciodata peste micul dejun, sa se odihneasca o ora la pranz, sa isi faca intotdeauna temele inainte de lasarea serii, sa nu stea mai mult de o ora pe zi la calcultor/televizor si sa citeasca macar o pagina pe zi.
3. Pun restrictii dure – probabil preferi un micut Einstein, insa daca cel mic prefera sa isi dedice timpul liber activitatilor sportive, ori celor artistice, ar trebui sa iei in considerare faptul ca ar putea deveni in cativa ani o Simona Halep in miniatura, ori un micut Richard Clayderman.
In plus, nu este indicat nici sa ii interzici sa isi petreaca timpul cu prietenii, cu siguranta nu iti doresti sa stea singur in camera lui si sa se inchida in sine!
4. Ii subestimeaza – de cate ori m-am intristat cand o auzeam pe mama spunand „X” a luat 10, tu de ce n-ai putut? Poate am avut o zi proasta, sau poate ca 8,5 nu este o nota chiar asa de rea. Ii puteti stimula sa invete mai mult si sa isi doreasca mai mult de la ei insisi, fara sa ii faceti sa se simta prost, fara sa ii comparati cu alti copii si fara sa le promiteti recompense!
5. Ii supraincarca – cu siguranta va doriti un copil responsabil, pregatit sa se ocupe si de treburile casnice, care sa stie si sa isi pregateasca singur cina. Asta nu inseamna ca trebuie sa ii supraincarcati, tocmai in perioadele dificile pentru ei: cand au multe teme, cand se apropie tezele semestriale sau examenele de la sfarsit de an!
Puteti sa le puneti la incercare aceste abilitati in zilele mai putin incarcate sau in weekend.