Radio Simplu

Testul celor cinci degete. Cum afli în mai puțin de un minut dacă ai diabet

Diabetul zaharat este un sindrom caracterizat prin valori crescute ale concentrației glucozei în sânge (hiperglicemie) și dezechilibrarea metabolismului.

Hormonul numit insulină permite celulelor corpului să folosească glucoza ca sursă de energie. Cand secreția de insulină este insuficientă sau când insulina nu-și îndeplinește rolul în organism, afecțiunea se numește diabet zaharat. Diabetul poate fi ținut sub control printr-o supraveghere atentă a dietei și a greutății și prin exerciții fizice, ca supliment al tratamentului medical.

Diabetul zaharat tip 1
Diabetul zaharat de tip 1 se caracterizează prin distrugerea celulelor beta pancreatice producătoare de insulină din insulele Langerhans din pancreas, fapt care conduce la un deficit de insulină. Principala cauză este o reacție autoimună mediată de limfocitele T. Diabetul zaharat tip 1 reprezintă aproximativ 10% din cazurile de diabet zaharat din Europa și America de Nord. Majoritatea pacienților prezintă debutul în plină sănătate, frecvent la vârsta copilăriei (deși poate să apară la orice vârstă). Sensibilitatea la insulină este normală mai ales în stadiile incipiente.

Te-ar mai interesa: „Totul este în capul tău”: Femeia cu o…

Diabetul zaharat tip 2
Diabetul zaharat de tip 2 se datorează rezistenței crescute la insulină a țesuturilor, însoțită de scăderea secreției de insulină. Lipsa de răspuns la insulină a țesuturilor se datorează cel mai probabil modificării receptorului pentru insulină de pe membrana celulară. Factorii care pot cauza diabetul tip 2 includ: regimul sedentar de viață și abundența calorică a dietei moderne, fapt concretizat în obezitate sau măcar indici ai masei corporale ridicați, fumatul de tutun, o mărire a nivelului de colesterol, tensiune (presiunea) arterială înaltă.

CUM SE DIAGNOSTICHEAZA PREDIABETUL?
Prediabetul este faza incipienta a diabetului, care prezinta o parte din simptomele bolii in sine. Este faza in care se mai poate face ceva pentru a se evita evolutia la boala.

Testul celor 5 degete
Ridicati 1 deget daca sunteti barbat, nici unul daca sunteti femeie
Ridicati 3 degete daca aveti 60+ ani, 2 degete daca aveti 50+ ani, 1 deget daca aveti 40+ ani, nici unul daca aveti mai putin de 40 de ani
Ridicati 1 deget daca NU faceti suficient sport, nici unul daca faceti
Ridicati 1 deget daca cineva din familie are diabet, nici unul daca nu exista cazuri de diabet in familie
Ridicati 1 deget daca aveti hipertensiune arteriala, nici unul daca nu aveti
Ridicati 3 degete daca sunteti obezi, 2 degete daca sunteti supraponderali, 1 daca sunteti putin peste intervalul normal de greutate, nici unul daca aveti o greutate normala
Daca la sfarsitul acestui test, ati ridicat 5 sau mai multe degete, exista o sansa foarte buna sa aveti prediabet. Acest tip de diagnostic este bazat pe cercetarile stiintifice ale factorilor de risc ai diabetului. Desi nu e 100% precis, cercetatorii considera ca este o modalitate buna de a estima riscul de diabet.