Studiile arata ca oamenii care mananca micul dejun in mod regulat, zilnic, sunt cu 34% mai putin predispusi la a dezvolta diabet de tip 2 decat cei care nu au acest obicei sanatos. De asemenea, sansele ca persoanele care consuma un mic dejun potrivit in fiecare zi sa devina obeze sunt cu 40% mai mici decat in cazul celor care au o alimentatie haotica, ce nu include prima masa a zilei.
Micul dejun este considerat a fi masa campionilor, insa este important sa acorzi atentie si mancarurilor pe care le consumi la micul dejun, iar ouale nu ar trebui sa lipseasca din farfuriile pregatite pentru aceasta masa.
Un ou contine o cantitate insemnata de proteina, zinc, calciu, seleniu, dar si numeroase vitamine importante pentru functionarea normala a organismului. Timpul de fierbere al oului este important pentru ca toate aceste substante sanatoase sa se pastreze, asa ca in acest articol iti vom explica cum se fierb ouale, dar si cat se tin ouale la fiert pentru a te bucura de un mic dejun perfect.
CUM SE FIERB OUALE CORECT? RECOMANDARI UTILE
Parerile sunt impartite atunci cand vine vorba de cat se lasa ouale la fiert, aceasta fiind si o chestiune de gust, in functie de textura pe care vrei sa o aiba galbenusul la final. Astfel, un timp fierbere ou optim ar trebui sa se situeze intre 4 si 12 minute. Este foarte important sa fierbi oul suficient daca doresti sa poti sa il decojesti si sa il consumi usor. Iata etapele pe care trebuie sa le urmezi pentru a fierbe ouale corect:
● Se pun ouale pe fundul unui vas in care urmeaza sa fie fierte. In functie de numarul oualelor, alege un recipient in care acestea sa nu fie inghesuite.
● Umple vasul cu apa rece, in asa fel incat sa acopere ouale si nivelul apei sa treaca peste acestea.
● Pune apa la fiert.
● Odata ce apa ajunge la temperatura de fierbere, acopera vasul cu un capac si ia-l de pe foc fara a ridica acel capac. Seteaza un timer de la 4 la 12 minute, in functie de cat de tare vrei sa fierbi oul.
● Umple un castron cu apa si gheata.
● Atunci cand cronometrul te anunta ca a expirat timpul, utilizeaza ustensile pentru a scoate ouale din apa fierbinte si muta-le in recipientul cu apa si gheata pentru ca acestea sa se raceasca (aproximativ 10 minute).
● Sparge fiecare ou, rand pe rand, si indeparteaza coaja, iar apoi clateste ouale cu apa rece pentru a indeparta orice reziduuri.
USTENSILE NECESARE
Pentru procesul de fierbere al oualelor nu ai nevoie de prea multe ustensile, insa este important sa ai in bucatarie macar un vas de gatit cu capac, in asa fel incat sa poti respecta intocmai etapele explicate mai sus, dar si o oala care sa iti permita sa fierbi mai multe oua in acelasi timp, intr-o cantitate suficienta de apa.
Indiferent de cum preferi sa mananci ouale la micul dejun si de cate minute se fierb ouale pentru a ajunge la textura dorita, trebuie sa ai vasele de care am amintit, clesti de bucatarie pentru a scoate ouale din acestea, dar si farfuria ta preferata, pentru a-ti incepe fiecare zi asa cum se cuvinte, respectandu-ti ritualurile culinare.
IN CAT TIMP SE FIERB OUALE?
Despre cat fierbe un ou exista pareri in contradictoriu, insa acestea tin doar de gustul fiecaruia. Timpul de fierbere al oualelor variaza in functie de rezultatul pe care il doresti, iar aceasta durata este in mod normal de la 4 la 12 minute. In cazul in care fierbi ouale mult prea mult, acestea nu vor avea o textura placuta si, bineinteles, ele se vor sparge si vor arata inestetic.
TIMP DE FIERBERE OUA MOI
Daca preferi oua moi fierte, cu un galbenus de culoare galben mai inchis, temperatura de fierbere nu trebuie sa depaseasca 6 minute. Peste sase minute galbenusul nu va mai fi galben, cu va avea o tenta verzuie.
CAT SE FIERB OUALE TARI?
Ouale tari sunt foarte usor de servit datorita faptului ca poti sa le tai feliute pe farfurie si multe persoane prefera acest stil. Chiar daca multi oameni spun, atunci cand vine vorba despre cat se fierb ouale tari, ca este nevoie de o perioada de timp mai lunga, in realitate, 10-12 minute sunt suficiente pentru a nu gati oul in exces.
OUA FIERTE MEDII
Cum se fierbe un ou pentru a nu fi nici prea moale, nici prea tare? Simplu! Timpul se fierbere trebuie sa se incadreze undeva la mijloc, intre timpul de fierbere pentru oua moi si pentru oua tari. Asadar, in 8 minute vei obtine un ou fiert mediu, asa cum iti doresti.
FIERBERE OUA: GRESELI PE CARE SA NU LE FACI
Chiar daca fierberea oualelor este unul dintre procesele care, la prima vedere, pare foarte simplu in bucatarie si usor de facut de catre oricine, chiar si de cei mai putin talentati la gastronomie, exista cateva greseli comune care te vor impiedica sa te bucuri de o masa perfecta, cum ar fi:
● Fierberea oualelor sparte (este recomandat sa nu folosesti ouale sparte, deoarece acestea pot fi vechi)
● Fierberea oualelor intr-un vas care nu este suficient de adanc
● Cantitate prea mica de apa in oala
● Adaugarea de sare sau otet in apa de fiert
● Gatirea oualelor in apa clocotita
CE FAC DACA OUL S-A CRAPAT/SPART?
In cazul in care arunci oul in oala sau daca il fierbi imediat dupa ce l-ai scos din frigider si oul este foarte rece, sansele ca acesta sa se crape sau chiar sa se sparga sunt ridicate. Din fericire, in afara de aspect, nu este nicio alta problema cu oul si acesta poate sa fie consumat in siguranta. Totusi, ar fi bine sa ai grija la aceste detalii, mai ales atunci cand vrei sa pregatesti un mic dejun delicios si aratos.
CUM SE FIERB OUALE DE RATA?
Coaja oualelor de rata este mai fragila decat coaja oualelor de gaina. Timpul cat se fierb ouale de rata difera asadar de timpul de fierbere al altor tipuri de oua, iar pentru a obtine un ou fiert moale nu trebuie sa depasesti 6-7 minute, in timp ce pentru a obtine un ou fiert tare trebuie sa il fierbi 9 minute.
OUA DE PREPELITA: TIMP DE FIERBERE
Modul in care se fierb ouale de prepelita difera de modul de fierbere al oualelor de gaina sau de rata. Ouale de prepelita se adauga in apa care a ajuns deja la temperatura de fierbere si se lasa acolo timp de 2 minute pentru a obtine o textura moale a galbenusului si 3-4 minute pentru ca ouale sa fie tari.
RETETA DE OUA POSATE: SFATURI EFICIENTE
Ouale posate nu numai ca sunt delicioase, dar au si un aspect interesant, asa ca merita sa incerci aceasta reteta atunci cand vrei sa iti impresionezi familia. Totusi, pentru a nu da gres, trebuie sa respecti urmatoarele sfaturi:
● Nu adauga otet in apa de fiert.
● Utilizeaza o strecuratoare cu gauri mici in care sa spargi oul.
● Pune oul cu tot cu strecuratoare in apa fierbinte si invarte usor oul cu o lingura, iar dupa aproximativ 1 minut scoate strecuratoarea.
● Nu depasi durata de fierbere de 4-5 minute.
● Scoate oul cu ajutorul unei linguri din apa.
Nu-i asa ca e simplu sa te bucuri de un mic dejun delicios, cu un plating pe masura? cu siguranta da, iar oul poate fi piesa centrala a unui mic dejun sanatos. Cel mai important lucru este sa eviti greselile comune atunci cand fierbi oua si sa fii atent la timpul de fierbere, iar daca ai vasele potrivite, cu siguranta rezultatul va fi pe masura asteptarilor.