Radio Simplu

Testosteronul și efectul său asupra căderii părului

Testosteronul este un hormon sexual masculin găsit la reprezentanții ambelor sexe. Acesta servește multor scopuri, inclusiv dezvoltarea caracteristicilor sexuale la bărbați. S-a dovedit că nivelurile foarte scăzute sau ridicate ale acestui hormon cauzează căderea părului. Dar este cu adevărat acest hormon vinovat de căderea părului sau motivul ar trebui găsit în altă parte? Iată care sunt cauzele și modalitățile reale ale căderii părului.

Elemente de bază – tipurile de testosteron

Oamenii de știință au concluzionat de mult că nivelurile ridicate de testosteron pot provoca căderea părului datorită hormonului specific pe care îl produce. Ce trebuie să știi este că testosteronul există în organism sub mai multe forme. Deci, există un testosteron care nu este legat de proteinele din corpul tău. Este un hormon care este legat de receptorii de testosteron și este absorbit de celule pentru funcții specifice.

Dihidrotestosteronul, la rândul său, este un derivat al testosteronului. Acest hormon se găsește în piele și păr. Se leagă de foliculii de păr, ceea ce face ca aceștia să devină mai mici, ceea ce la rândul său determină subțierea părului și duce de obicei la pierderea completă a acestuia. Când se dovedește că acesta este motivul căderii părului, medicul recomandă folosirea unor produse DHT blocker.

Testosteronul și DHT contribuie în principal la dezvoltarea caracteristicilor sexuale secundare la bărbați. Acestea includ, dar nu se limitează la, modificări vocale, creșterea părului corporal și creșterea volumului testicular.

Testosteron ridicat și niveluri scăzute de testosteron

Părul corpului crește prin foliculii de păr. Foliculii de păr sunt pori mici sub piele care conțin un fir de păr. Acestea, la rândul lor, au un ciclu de creștere de 2-5 ani, după care ajung la o fază de repaus și cad. Nivelurile ridicate de androgeni din organism determină producerea unui hormon numit dihidrotestosteron (DHT). DHT se leagă de proteinele specifice din corp, ceea ce la rândul său reduce dimensiunea foliculului de păr. Acest lucru poate face ca părul să se subțire și chiar să întârzie creșterea firelor noi. Merită să știi că nivelurile scăzute și ridicate de testosteron pot provoca căderea părului și pot duce la alopecie. 

Alopecia androgenetică la bărbați și femei este asociată cu niveluri fluctuante de testosteron și genetică. Apare pe o perioadă de timp care poate duce în cele din urmă la chelie completă. 

Ce poate ajuta în lupta contra căderii părului?

Cum poți trata căderea părului cauzată de fluctuația nivelului de testosteron? Există multe produse care s-au dovedit a fi eficiente în tratarea căderii părului cauzată de DHT. Aceste medicamente se împart în două categorii – blocante și inhibitori. Căror medicamente și suplimente merită să acorzi atenție?

  • Finasterida

Finasterida este un medicament pe cale orală care s-a dovedit a fi eficient în tratarea alopeciei masculine. Cercetările sugerează că a avut o rată de succes de 87% în regenerarea părului bărbaților.

  • Minoxidil

Minoxidil este un blocant DHT, ce a fost descris inițial pacienților cu hipertensiune arterială. Ajută la dilatarea vaselor de sânge pentru a îmbunătăți fluxul sanguin.

  • Biotina

Biotina este un derivat al vitaminei B care transformă substanțele nutritive în energie folosită de celule pentru a-și îndeplini funcțiile. Cercetările sugerează că biotina accelerează creșterea părului și previne căderea.

Sursa de imagine:
MRAORAOR / Shutterstock.com