Radio Simplu

Temperatura la care este bine să pui varza murată. Așa rezistă toată iarna, este fragedă și crocantă

În această perioadă din an, majoritatea gospodinelor pun varză la murat, însă multe dintre acestea se întreabă care este temperatura optimă la care este bine ca această legumă să fie pusă la murat. Dacă ești atent la temperatură, atunci varza murată va rezista toată iarna, va fi fragedă și crocantă. Iată un truc folosit de bucătarii desăvârșiți!

Gospodinele pregătesc diverse preparate pentru a le pune în cămară și a se bucura de ele la iarnă. Spre exemplu, varza murată este cea care nu lipsește din cămara gospodinelor, însă multe dintre acestea nu știu la ce temperatură este bine să fie pusă varza murată. Noi avem răspunsul și, astfel, varza va rezista toată iarna, va fi crocantă și fragedă.

La ce temperatură este bine să pui varza murată
Murarea verzei depinde extrem de mult de temperatura la care aceasta se pune. Astfel, murarea rapidă are loc la 25 de grade Celsius, iar la această temperatură varza va fi acră după aproximativ șapte zile.

La temperatura de 20 de grade Celsius, varza se va mura în șapte zile plus încă 10 zile, adică în maxim 17 zile. Așadar, temperatura optimă de murare a verzei este de 18 grade Celsius, asta pentru că varza va deveni acră după aproximativ 21 de zile – 3 săptămâni.

Câtă sare se pune la varza murată
Pe de o altă parte, multe gospodine se întreabă câtă sare se pune la varza murată. Așadar, de regulă, la varza murată se pune o lingură de sare pentru fiecare litru de apă. La varza murată se mai pun și zece linguri la fiecare găleată de apă. Un lucru important este acela că sarea trebuie să fie grunjoasă, nu fină.

Rețetă de varză murată la butoi
Ingrediente:
V-am pregătit o rețetă de varză murată pentru un butoi de 60 de kilograme:

-25 kg de varză

-o legătură de crengi uscate de mărar

-o legătură de crengi schinduf

-2 kg de sare grunjoasă

-1 lingură de orez

-boabele de la un cocean de porumb

-4 rădăcini de hrean

Mod de preparare:
Se curăță verzele de foile uscate sau tăiate, apoi se scoate miezul de la varză și se pune înăuntru o lingură de sare și o bucățică de hrean. Se lasă așa peste noapte ca să se înmoaie foarte bine sarea și apoi se mai completează cu sare. Se așează varza în butoi cu partea cu sare în sus.

Se cumpără doar varză după dimensiunile butoiului. Se adaugă și mărarul, schinduful, dar și hreanul rămas. Orezul se adaugă pentru a scădea aciditatea, iar porumbul pentru intensificarea culorii de galben. Se umple butoiul cu apă, iar după două sau trei zile se pritocește zeama, adică se scoate toată zeama din butoi și se adaugă iar. Această operațiune se repetă de două, trei ori.

Într-un butoi de 60 de kilograme sunt aproximativ 30-35 de litri de zeamă. Se verifică cantitatea de sare din zeamă, iar înainte de ultima umplere se completează cu varză nouă. Se așează într-un loc ferit de îngheț și de căldură. Varza murată se poate folosi după două sau trei săptămâni și se poate servi la pregătirea salatelor cu varză acră, dar și pentru mâncăruri pe bază de varză acră, cum ar fi sarmalele.