Radio Simplu

Aluat dospit moale și pufos – Rețeta pe care o folosesc de cele mai multe ori – Aluat ideal pentru gogoși, chifle, pizza și nu numai

GALERIE FOTO (5)

Rețetă cu imagini, pas cu pas – Aluat dospit moale și pufos – Pentru a pregăti această rețetă aveți nevoie de:

Ingrediente necesare:

450 ml lapte cald
10 g drojdie uscată
1 linguriță sare
4 linguri zahăr
2 ouă
50 g unt topit
8 g praf de copt
1 lingură oțet
750-800 g făină
Mod de preparare:

Turnăm laptele cald într-un bol mare. Adăugăm zahărul, drojdia, sarea și amestecăm bine.
Adăugăm ouăle, untul topit (să nu fie fierbinte!) și omogenizăm.

Adăugăm praful de copt, oțetul și amestecăm din nou.

La final adăugăm și făina cernută și amestecăm cu spatula până aluatul începe să se omogenizeze.
Când aluatul este aproape omogen, îl transferăm pe suprafața de lucru unsă cu ulei și îl frământăm cu mâna până devine moale, omogen și neted, ușor lipicios.

Punem aluatul astfel obținut într-un bol curat. Acoperim bolul cu folie alimentară și lăsăm aluatul la dospit, la loc cald, timp de 60-90 minute.

După dospire, scoatem aluatul pe suprafața de lucru presărată generos cu făină. Îl frământăm un pic, după care îl putem folosi pentru diverse produse de patiserie.

De exemplu, îl putem folosi pentru a pregăti niște chifle pufoase și moi:

Împărțim aluatul în două. Luăm o parte din aluat, formăm un sul și îl tăiem în 10 bucăți egale.

Din aceste bucăți formăm biluțe pe care le punem pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Procedăm la fel și cu aluatul rămas.
Acoperim tava cu un prosop curat și lăsăm aluatul la loc cald pentru 15 minute. După 15 minute, ungem biluțele de aluat cu un amestec de 1 ou și 2 linguri de lapte și presărăm semințe deasupra.

Dăm tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru aproximativ 25-30 de minute.