În comuna Lungulețu, patria cartofului și a verzei, este forfotă mare în aceste zile. Agricultorii opresc utilajele doar în sărbătorile mari și în duminici. Un astfel de exemplu este și o femeie în vârstă de 74 de ani, cunoscută în sat sub porecla de „tanti Mița tractorista“.
Dumitra Andrei muncește cât e ziua de lungă, cărând cu tractorul cartofii și varza pe care cei doi băieți ai săi le cultivă. Bătrâna are permis de tractoristă de 42 de ani și este prima femeie din comună care l-a obținut. Dumitra Andrei are pensie de CAP și a condus tractorul doar pentru a-și ajuta familia în agricultură.
„O să mai conduc tractorul cât o vrea Dumnezeu, cât m-o ține sănătoasă. Asta am făcut întotdeauna, am muncit, pentru că doar asta știu să fac. Nu am studii, dar am școala vieții, care este cea mai bună și demnă de urmat“, spune femeia. Pentru că a muncit toată viața, Dumitra Andrei are o stare materială bună, casă mare și utilaje moderne. Are și trei copii: doi băieți și o fată, de la care are patru nepoți. „Este marfă suficientă, dar prețul, ca de obicei, este mic. Merg în fiecare zi cu marfă la piața din Lungulețu și stau aici cu tone de marfă până o vând pe toată. E grea munca la câmp, dar nu avem ce să facem“, explică tanti Mița munca sa de zi cu zi.
Unul dintre copiii ei povestește că bătrâna i-a învățat cu muncile câmpului încă de la vârste fragede, dar niciodată nu i-a obligat să muncească. „Ne-a crescut foarte frumos și ne-a dat sfaturi bune. Ne-a învățat cu munca de mici, de când am terminat liceul. Nu ne-a obligat, ne-a lăsat pe noi să alegem și noi am ales să o ajutăm. L-am pierdut pe tata în perioada aia și a rămas ea singură să ducă tot greul. Nu o puteam lăsa așa. A fost o fire mai bărbătoasă și și-a dorit să aibă permis ca să poată transporta marfa. A fost prima femeie din sat care avea permis de conducere. Acum transportă doar marfa noastră zi de zi“, a povestit Vasile Andrei, unul dintre băieții Dumitrei.
„Părea ceva inedit în anii ‘80“
În anii ’80, tanti Mița era o raritate la ea în comună, însă lumea o vede acum ca pe ceva normal. „Are pământ mult și muncește mult. O cunoaște toată lumea la noi în comună. De la o vreme stă mai mult pe tractor, nu mai muncește atât de mult. Mai așează și ea la varză, mai mult nu, pentru că este în vârstă, dar e o femeie de nota 10, chiar dacă nu are studii. Părea ceva inedit atunci, în anii ‘80. Șoferițe erau puține în perioada aia, mai ales la țară“, spune primarul comunei Lungulețu, Vlad Ion.
Doamna Dumitru are permis de conducere din 1976. A condus chiar și celebrul IMS, primul vehicul de teren asamblat în România postbelică de către ARO. „Conduce din anii ‘70, iar cu tractorul face treabă din 1991. Atunci și l-a achiziționat. Mai sunt femei în comună care conduc tractoare, dar prima care a făcut așa ceva a fost ea. Oricum, este o femeie de urmat, un exmplu de oameni gospodari, pentru toți românii, nu numai pentru cei din sat“, mai spune primarul.
în Lunguleţu există aproximativ 1.000 de agricultori, cu 1.000 de tractoare, care produc anual 100.000 de tone de varză, în jur de 10% din varza produsă în România. Deşi este o producţie enormă, ţăranii nu rămân cu mare lucru, iar cel mai mult de câştigat au angrosiştii, care cumpără de la ei varză sau cartofi pe nimic şi vând în piaţă la un preţ mult mai mare. De asemenea, în Lungulețu sunt cultivate cu cartofi peste 3.000 de hectare, iar producţia anuală sare de 750.000 de tone.