Radio Simplu

A murit unul dintre geniile României. Anunţul trist făcut de Academia de Ştiinţe

A murit profesorul universitar Lucian Vinţan, membru al Academiei de Ştiinţe, anunţă instituţia într-un comunicat de presă.

Doliu în România. Cel mai titrat profesor din domeniul calculatoarelor şi tehnologia informaţiei de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu (ULBS), Lucian Vinţan, membru al Academiei de Ştiinţe, a decedat, potrivit unui comunicat de presă al instituţiei remis, miercuri, AGERPRES.

„Comunitatea academică sibiană este azi mai săracă decât ieri, prin plecarea spre cele veşnice a lui Lucian. E greu să scriu şi să vorbesc la trecut despre el! A fost una dintre cele mai sclipitoare, iscoditoare şi tenace minţi în cercetarea ştiinţifică din Universitatea ‘Lucian Blaga’ din Sibiu. Personalitatea şi opera profesorului Vinţan au marcat atât destinele universităţii noastre, precum şi pe cele ale colegilor, studenţilor, colaboratorilor şi ale tuturor celor care l-au cunoscut”, a transmis rectorul ULBS, Ioan Bondrea.

Potrivit sursei citate, Lucian Vinţan, asistent în anii ’90, a pus bazele şcolii de calculatoare de la Sibiu, astăzi fiind cel mai titrat profesor din domeniul calculatoarelor şi tehnologia informaţiei. Puţini profesori şi-au urmat neabătut crezul pentru o carieră eminamente profesional-ştiinţifică, dar „profesoratura” a fost deviza de viaţă a profesorului Vinţan, fiind membru al Academiei de Ştiinţe Tehnice a României, cu recunoaştere naţională şi internaţională deplină.

Lucian Vinţan a primit mai multe distincţii, printre care şi Premiul „Tudor Tănăsescu al Academiei Române”, în 2005, pentru lucrarea intitulată „Simularea şi optimizarea arhitecturilor de calcul în aplicaţii practice”.