Radio Simplu

Stațiunea din România care atrage turiștii ca un magnet, unică în Europa. Când ajungi aici, uiți de Grecia

România are foarte multe locuri și destinații turistice care te fac să nu mai pleci peste hotare. Una dintre aceste regiuni este unică în Europa prin felul de a fi.
Stațiunea din România care atrage turiștii ca un magnet este Lacul Ursu, supranumit Marea Moartă a Transilvaniei. Este un loc unic în Europa, iar atunci când ajungi aici uiți complet de Grecia sau alte locuri.

Locul originar și special din România, vizitat frecvent de turiști. E unic în Europa
Lacul Ursu este situat în stațiunea Sovata și este singurul lac helioterm din Europa. Are o suprafață de 40.000 de metri pătrați, o adâncime de 18 metri și o salinitate medie de 300 de grame / litru, fiind o adevărată sursă de sănătate.

De asemenea, cel mai mare lac helioterm din lume are cea mai mare concentrație de pe planetă. Salinitatea de aici este întâlnită numai la Marea Moartă din Israel spre suprafață. În plus, lacul este unic la nivel european datorită unui fenomen natural special. Peste apa sărată există un strat protector de apă dulce, creând efect de seră.

„Concentraţia salină este maximă la baza lacului, precum şi la adâncimea de 1,5-2 m. La nivelul acestui strat, mezoterm, se înregistrează cele mai mari temperaturi, ajungând vara la 45 grade Celsius şi chiar peste.

Tot la această adâncime există concentraţia maximă de hormoni estrogen şi progesteron asemănători cu hormonii umani feminini, eliberaţi în apa lacului de crustaceul de apă sărată Artemia salina”, a declarat balneologul Suzana Pretorian pentru adevarul.ro.

În plus, este singurul lac căruia i se știe cu exactitate data formării. Lacul Ursu s-a format în anul 1875, pe data de 27 mai, la ora 11:00 și se află pe locul unei vechi păşuni. În urmă cu foarte multă vreme acolo curgeau două pârâiaşe care dispăreau într-o gaură săpată în muntele de sare.

Acesta are forma unei blăni de urs desfășurate, de aici venind și numele pe care-l poartă. Apa sărată și nămolul sapropelic din stațiunea Sovata atrag sute de turiști anual atât din țară, cât și din afara României.

Toate aceste caracteristici și proprietăți complexe fac din acest loc o binefacere pentru persoanele cu probleme de sănătate. Climatul este, de asemenea, ideal pentru turiștii care ajung în zonă să se bucure de vacanță.

Lacul Ursu deține trei recorduri mondiale
La o simplă căutare pe Internet aflăm că Lacul Ursu din stațiunea Sovata deține trei recorduri mondiale. Primul dintre acestea ne arată că lacul helioterm cel mai mare și cel mai cald din întreaga lume.

Al doilea record constă în faptul că este singurul lac cu apă sărată înconjurat de un munte de sare cu o vegetație bogată, lucru datorat solului vulcanic care s-a depus de-a lungul anilor.

Al treilea record mondial ne spune că acesta este singurul din lume căruia i se cunoaște cu foarte mare precizie data formării.

Sursa: Fanatik.ro