Radio Simplu

Stare de alerta. Restrictii noi pentru romani

Romania se confrunta cu cresterea numarului de cazuri de infectare cu COVID-19. Aceasta situatie a generat ingrijorare in randul autoritatilor. Astfel, guvernul a introdus noi masuri de restrictie pe teritoriul Romaniei.

Noi masuri pentru romani:

Purtarea mastilor de protectie devine obligatorie in spatiile deschise.

Judetul Galati: Incepand cu data de 1 august, purtarea mastii va fi obligatorie in mai multe piete din oras, pe faleza, dar si in mai toate parcurile. In anumite zone din oras, masca de protectie va fi purtata obligatoriu in aer liber doar intr-un anumit interval de timp. Astfel, intre orele 16,00 si 23,00, galatenii sunt obligati sa poarta masca si in aer liber in urmatoarele locatii: Faleza Inferioara, Faleza Superioara, Promenada blocurilor P1 – P12, Parc Spicu, Parc Romarta Veche, Gradina Publica, Parc Eminescu, Parc Viva, Promenada Potcoava de Aur, Parcul Sahistilor din Tiglina I, Micro 19 si Micro 39, Parc Closca, Platoul de la Sala Sporturilor si Parc Turn TV. Trebuie precizat ca intre orele 16,00 si 23,00, pe strada Brailei din cartierele Tiglina I, Micro 19 si Micro 18, nu veti avea voie sa va plimbati daca nu aveti masca de protectie.

Astfel, in pietele din Tiglina I, Micro 17, Micro 19 si Micro 39, in Piata Centrala si in Piata Basarabiei, nu mai puteti face cumparaturi, chiar daca tarabele sunt in aer liber, daca nu veti purta masca. Regula va fi valabila pe tot parcursul programului, respectiv de la ora 7,00 dimineata pana la ora 18,00.

Purtarea mastii devine obligatorie, de pe 1 august, si in Talciocul de pe Drumul de Centura. Nici aici nu veti mai fi primiti daca nu aveti masca, regula fiind valabila de la ora deschiderii, 7,00, pana la ora inchiderii, 13,00.

CJSU a aprobat si obligativitatea purtarii mastii in absolut toate statiile de autobuz din oras. Pana acum, regula era valabila doar in mijloacele de transport in comun, dar, de sambata, se aplica si pentru perioada cat asteptati in statii. Cei care vor incalca aceasta regula in intervalul orar 7,00 – 22,00 risca sa fie sanctionati contraventional. De altfel, toti galatenii prinsi fara masca in zonele amintite risca sa primeasca amenzi, acestea pornind de la 500 de lei.

Purtarea mastii de protectie si in spatii deschise va fi obligatorie si in : Arges, Arad, Brasov, Botosani, Buzau, Calarasi, Constanta, Dambovita, Giurgiu, Gorj, Iasi, Prahova, Satu Mare, Teleorman, Valcea si Vrancea.

Pe litoral:

Se instituie obligativitatea purtarii mastii de protectie, astfel incat sa acopere nasul si gura, de catre toate persoanele care au implinit varsta de 5 ani, prezente in intervalul 18:00 – 24:00, in urmatoarele zone de promenada: faleze, piatete, parcuri de distractii si agrement.

LISTA statiunilor de pe litoral unde masca e obligatorie

Mamaia – Faleza, promenada, satul de vacanta, piateta de la Cazinoul din Mamaia

Constanta – Gara, Delfinariu, in curtile bisericilor, faleza cazino, Portul Tomis (unde sunt terase), Piata Ovidiu

Eforie Nord-Sud – Zona de promenada, faleza de la Belona pana in capatul de sud, aleile pietonale din centrul statiunilor, unde sunt multe magazine

Costinesti – Toata zona de pomenada de langa mare, plus aleile pietonale

Olimp, Neptun, Jupiter, 2 Mai – aleile pietonale plus zonele de promenada de langa tarmul marii si parcul de distractii de la Neptun

Vama Veche – Strada mica, zona de parcare de langa plaja si toata aleea paralela cu plaja, in zona teraselor si a cluburilor

Judetul Dolj: Purtarea mastii in spatiile deschise devine obligatorie si in judetul Dolj, de sambata: in pietele si targurile organizate in localitatile din judetul Dolj, in zonele de asteptare pentru pasageri (statii de autobuz/microbuz si tramvai, peroane ale statiilor/ garilor C.F si autogarilor, zona adiacenta a Aeroportului International Craiova cuprinsa intre terminalul aeroportului si drumul national DN65, inclusiv in parcarea aeroportului), indiferent de intervalul orar, dar si in zonele pietonale intens circulate din municipiul Craiova, in intervalul orar 20.00 – 02.00, in zona Centrului Vechi, in perimetrul delimitat de strazile Calea Unirii, A.I.Cuza, Mihail Kogalniceanu si Aries, inclusiv pe sectoarele strazilor nominalizate aferente perimetrului delimitat.

Purtarea mastilor de protectie a devenit obligatorie in spatiile deschise din judetul Vrancea, dupa ce Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Vrancea a adoptat o hotarare in acest sens.

Aceeasi masura a fost decisa si in judetul Giurgiu si Gorj.

De asemenea, autoritatile din Arad au anuntat ca, de astazi locuitorii vor fi obligati sa poarte masca afara, in locurile aglomerate.

In judetul Satu Mare, masca este obligatorie in spatiile deschise aglomerate, cum ar fi pietele si targurile.

Masca este obligatorie in toate spatiile deschise, inclusiv pe strada, din 1 pana in 14 august, in toate localitatile din judetul Iasi.

Purtarea mastii de protectie in spatii deschise va fi obligatorie si in judetul Prahova incepand cu data de 1 august, insa deocamdata doar in anumite intervale orare.

Masca de protectie este obligatorie in strandurile si piscinele in aer liber din judetul Valcea, la fel si purtarea manusilor de catre clienti in pietele agroalimentare.

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Brasov a decis obligativitatea purtarii mastii de protectie in piete si targuri, dar si pe arterele pietonale si in alte zone aglomerate din Brasov.

Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta Alexandria, judetul Teleorman, a decis ca purtatea mastii de protectie in spatiile deschise din municipiu sa devina obligatorie.

Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta Calarasi a dispus mai multe masuri printre care recomandarea de purtare a mastii de protectie si in spatiile publice deschise din municipiu (piete, targuri, oboare, parcuri si locuri aglomerate).