Radio Simplu

Informații pentru șoferi, în cadrul stării de urgență

Pe fondul epidemiei cu noul coronavirus, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) se pregăteşte să crească valabilitatea cursurilor de pregătire teoretică şi practică adsolvite de cei care vor să-şi ia permis de conducere. Totul, în contextul în care susţinerea examenului pentru obţinerea permisului de conducere a fost suspendată în perioada de stare de urgenţă

„Valabilitatea cursului de pregătire teoretică şi practică (…) se prelungeşte cu echivalentul perioadei în care a acţionat starea de urgenţă, de asediu, de mobilizare, de alertă sau de război, care a avut ca efect suspendarea activităţii de examinare în vederea obţinerii permisului de conducere”, se arată în proiectul de Hotărâre de Guvern pus în dezbatere publică de MAI. Instituţia precizează în document că, de la începutul stării de urgenţă, zeci de mii de elevi care au terminat şcolile de şoferi nu au putut da examenele de conducere.

„La nivel naţional erau programaţi pentru susţinerea probei practice 72.456 de candidaţi, iar în perioada imediat următoare, respectiv 18.05-15.06.2020, sunt programaţi 10.248 de candidaţi. Având în vedere că în perioada stării de urgenţă persoanele programate nu s-au putut prezenta pentru susţinerea probei practice din motive independente de voinţa lor, precum şi faptul că suspendarea activităţii de examinare pentru obţinerea permisului de conducere în această perioadă va conduce la un aflux sporit de cetăţeni care vor adresa solicitări pentru asigurarea acestor servicii odată cu reluarea activităţii de examinare, (…) se impune reglementarea prelungirii valabilităţii cursului de pregătire teoretică şi practică în vederea susţinerii examenului pentru obţinerea permisului de conducere”, se arată în documentul MAI.

Prim-vicepresedintele Federaţiei Naţionale Patronale a Formatorilor din Transportul Rutier din România (FNPFTRR), Constantin Cojocaru, susţine că măsura este benefică, dar atrage atenţia că după o aşa mare pauză sunt necesare unele ore de conducere.

„Dacă, pentru probele teoretice, elevii au putut exersa, pentru cea practică această perioadă de două luni a fost una de blocaj. Sunt obligatoriu de luat câteva ore de conducere. Nu există un plafon minim. Fiecare îşi programează orele în funcţie de cât de bine se ştie pregătit şi de bugetul de care dispune, evident”, a precizat Constantin Cojocaru.