Radio Simplu

Serviciile secrete americane caută dovezi că virusul a apărut într-un laborator din China. Ce au descoperit

Statele Unite analizează posibilitatea ca noul coronavirus să-și aibă originea într-un laborator chinez, mai degrabă decât într-o piață, susțin oficiali americani din serviciile de informații și securitate națională, scrie CNN.

“Teoria privind apariția Covid-19 într-un laborator din China este una dintre multiplele analizate de investigatori, care încearcă să determine originea coronavirusului care a dus la o pandemie și a ucis peste 130.000 de oameni. Statele Unite nu cred însă că virusul are legătură cu cercetarea armelor biologice, iar comunitatea de informații explorează și alte teorii cu privire la originea virusului, așa cum se întâmplă în mod obișnuit în cazul incidentelor cu grad ridicat de importanță”, scrie CNN.

Un oficial american familiar cu analiza Guvernului susține că serviciile de inteligență investigează o teorie potrivit căreia originea virusului s-ar afla într-un laborator din Wuhan, China, și a fost eliberat accidental în lume.

Alte surse au declarat pentru CNN că serviciile secrete din SUA nu au reușit să coroboreze teoria, dar încearcă să afle dacă cineva a fost infectat în laborator în urma unui accident sau a unei manipulări deficitare a materialelor și ar fi putut să-i infecteze și pe alții.

Potrivit surselor citate, serviciile de informații americane analizează informații sensibile destinate guvernului chinez. Sunt și oficiali care susțin, însă, că nu se va cunoaște niciodată originea virusului.

Ce au descoperit americanii

Generalul Mark Milley, şeful Statului Major al armatei americane, a recunoscut, în această săptămână, că serviciile secrete analizează cu atenție teoriile privind originea coronavirusului.

“Există multe zvonuri şi speculaţii în multe surse de presă, bloguri etc. N-ar trebui să fiţi surprinşi că am ajuns într-adevăr interesat de asta şi că a trebuit să studiez cu atenţie multe informaţii secrete. Şi în acest moment aş spune doar că sunt neconcludente, deşi majoritatea dovezilor par să încline spre o origine naturală. Dar nu ştim sigur”, a declarat generalul Milley, marți.

Întrebat despre această teorie, care a fost raportată pentru prima dată de Yahoo și Fox News, președintele Donald Trump a declarat, miercuri, că SUA “realizează o examinare amănunțită a acestei situații oribile care s-a întâmplat”, dar a refuzat să discute despre ce i s-a spus despre constatări.

CNN notează că și în trecut a informat cu privire la faptul că această teorie a fost infirmată de guvernul chinez și că mulți alți experți au pus, de asemenea, la îndoială această idee.

STIRI EXTERNECoronavirus în lume, LIVE UPDATE 16 aprilie. Numărul deceselor în Spania a ajuns la 19.130
Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 16 aprilie. Numărul deceselor în Spania a ajuns la 19.130
STIRI ACTUALECoronavirus România, LIVE UPDATE 16 aprilie. Bilanțul orei 13:00: 7.707 cazuri confirmate și 392 decese
Coronavirus România, LIVE UPDATE 16 aprilie. Bilanțul orei 13:00: 7.707 cazuri confirmate și 392 decese
STIRI SANATATECe e bine să mâncăm în timpul pandemiei. 5 sfaturi de la Organizația Mondială a Sănătății
Ce e bine să mâncăm în timpul pandemiei. 5 sfaturi de la Organizația Mondială a Sănătății