Radio Simplu

Coronavirusul poate fi transmis de cei infectați înainte ca aceștia să aibă simptome

Pacienţii diagnosticaţi cu boala COVID-19 pot elimina prin excreţii coronavirusul infecţios cu două sau trei zile înainte de apariţia primelor simptome, relatează un studiu al Nature Medicine.

În prezent, măsurile de control şi de răspândire a infecţiei se bazează pe timpul scurs între cazuri într-un lanţ de transmisie (interval în serie) şi perioada de incubaţie (perioada de timp dintre infectare şi apariţia simptomelor la un pacient).

Dacă intervalul în serie este mai mic decât perioada de incubaţie, acest lucru arată că transmiterea poate să fi intervenit înainte de dezvoltarea simptomelor, prin urmare măsurile de control care sunt aplicate acum ar putea să nu fie cele corecte.

Cum s-au manifestat simptomele

Pentru îmbunătăţirea lor şi a evita răspândirea infecţiei, Eric Lau, cercetător la Universitatea din Hong Kong, şi colegii lui au studiat intervalurile de timp ale propagării virusului la 94 de pacienţi cu COVID-19 internaţi la Spitalul Popular din Guangzhou, China.

Citește și
Suedia, una dintre cele mai relaxate țări, în contextul pandemiei. Copiii încă merg la școală
Cercetătorii au recoltat probe bucale de la aceşti pacienţi din momentul în care au apărut simptomele şi după 32 de zile şi au descoperit că pacienţii aveau o mai mare încărcătură virală la debutul simptomelor.

Într-un studiu paralel bazat pe date publice disponibile, cercetătorii au analizat caracteristicile contagierii COVID-19 la 77 cupluri de pacienţi (perechi de transmitere) cu o legătură clară epidemiologică, altfel spus cu o înaltă probabilitate de infectare a partenerului.

Pornind de la acest studiu, cercetătorii au dedus că această contagiere s-a produs cu două sau trei zile înainte de apariţia simptomelor.

Lista simptomelor de infectare cu coronavirus

Oamenii de știință decoperă zilnic informații despre noul coronavirus și despre simptomele pe care acesta le generează.

O listă completă cu simptomele noului coronavirus, descoperite până în prezent la pacienții infectați este disponibilă aici.

Febra, tusea și respirația greoaie se găsesc în marea majoritate a tuturor cazurilor de infectare cu COVID-19.