Radio Simplu

Se dau bani de la stat! Sumele cuprinse sunt între 1.000 și 3.000 de lei. Cine sunt beneficiarii

Ministerul Educației și Cercetării oferă bani pentru peste 1.200 de elevi care au încheiat examenele naționale din vara acestui an cu merite deosebite. Este vorba atât de absolvenții ciclului gimnazial, cât și despre cei care au susținut examenul național de bacalaureat.

În contextul în care rezultatele elevilor români la învățătură se dovedesc a fi tot mai proaste de la an la an, Guvernul decis să îi premieze financiar pe cei care au dovedit că pot fi niște elevi exemplari.

Astfel, Guvernul Orban a aprobat joi o Hotărâre prin care stabilește că elevii care au terminat examenele naționale din sesiunea iunie-iulie 2020 cu nota 10 vor primi bani de la stat.

892 de absolvenți de gimnaziu care au obținut media 10
Absolvenții ciclului gimnazial vor primi 1.000 de lei iar cei de liceu câte 3.000 de lei, pentru faptul că au reușit să obțină notele maxime la toate examenele la care au participat, în cadrul sesiunii amintite.

În consecință, peste 1.200 de elevi care au terminat exemenele cu nota 10 vor primi stimulente financiare, informează Mediafax.

”Astfel, 892 de absolvenți de gimnaziu care au obținut media 10 la examenul de evaluare națională a elevilor de clasa a VIII-a (EN VIII) și 315 liceeni cu media generală 10 la examenul național de bacalaureat 2020 vor beneficia de stimulente financiare, în semn de apreciere a muncii depuse.

Dintre cei 315 candidați cu media generală 10 la examenul național de bacalaureat, opt candidați au susținut testul de maturitate în sistem german.

Inițiativa nu este o premieră
Potrivit hotărârii adoptate în ședința de Guvern, cuantumul acordat fiecărui elev cu media generală 10 la EN VIII este de 1.000 de lei, în timp ce fiecare absolvent de liceu va primi 3.000 de lei pentru performanța de a finaliza examenul cu <10 pe linie>.”, precizează Ministerul Educației.

Cât privește lista nominală a beneficiarilor și modalitatea de acordare, acestea urmează a fi aprobate printr-un ordin al Ministrului Educației și Cercetării.

Trebuie precizat că nu este singura inițiativă de acest fel. De exemplu, zeci de elevi care au luat 10 la Evaluarea Națională și la Examenul de Bacalaureat în anul 2020 au fost premiați de Primăria Suceava cu câte 5.ooo de lei fiecare, la sfârșitul lunii iulie 2020.

În total, suma oferită de municipalitatea suceveană celor 28 de tineri cu rezultate excepționale este de 140.000 de lei.