Radio Simplu

Se dau bani de la stat! Cine primește 250 de lei în plus pe lună

Veste extrem de importantă pentru acești români. Se dau bani de la stat. S-a aflat cine va primi 250 de lei în plus, în fiecare lună. Deși Guvernul Dăncilă a fost dat afară prin moțiune de cenzură, Executivul continuă să împartă bani în stânga și în dreapta. O parte dintre români sunt extrem de fericiți. Își vor rotunji veniturile.

Zeci de mii de români vor primi 250 de lei în plus, în fiecare lună. Norocoșii sunt peste 32.000 de liceeni care vor beneficia și în acest an școlar de programul național de protecție socială „Bani de liceu”. Anunțul a fost făcut de Ministerul Educatiei Nationale.

Sprijinul financiar din cadrul proiectului „Bani de liceu” are o valoare de 250 de lei pe luna si se acorda, pe toata durata anului scolar, elevilor care urmeaza liceul la cursuri de zi.

Sunt însă mai multe condiții pe care trebuie să le îndeplinești dacă vrei să primești banii. Pentru a beneficia de bursa, venitul brut lunar pe membru de familie trebuie sa fie de maximum 500 de lei.

Sunt luate in calcul toate veniturile realizate de membrii familiei in ultimele trei luni anterioare depunerii cererii, cu exceptia alocatiei de stat, a alocatiei pentru sustinerea familiei, a burselor de studii sau sociale.

Plata bursei poate fi sistata atunci cand beneficiarul depaseste 20 de absente nemotivate, obtine o medie sub 7 la purtare, nu mai frecventeaza cursurile sau a fost exmatriculat.

Ministerul Educatiei Nationale desfasoara de 14 ani Programul national de protectie sociala „Bani de liceu”, prin care se acorda un sprijin financiar pentru elevii din invatamantul liceal.

Prin adoptarea Hotararii de Guvern 712/2018 (disponibila atasat), incepand cu anul scolar 2018-2019, fiecare beneficiar va primi lunar, pe toata durata cursurilor, in situatia respectarii tuturor conditiilor legale prevazute, suma de 250 lei/lunar. Pe langa indexarea aceste sume (de la 180 lei/luna), a fost majorata si valoarea plafonului maxim de acordare a bursei de la 150 lei la 500 lei/membru de familie, data fiind necesitatea de a corela plafonul de acordare a sprijinului cu situatia economica actuala.

CALENDARUL de desfasurare al programului national de protectie sociala „Bani de liceu” este urmatorul:
• Depunerea cererilor pentru programul national de protectie sociala „Bani de liceu” – 15 septembrie-25 septembrie;
• Efectuarea anchetelor sociale si evaluarea eligibilitatii cererilor depuse de catre comisii – 26 septembrie-15 octombrie;
• Centralizarea cererilor, prin intermediul portalului dedicat – 25 septembrie-16 octombrie;
• Afisarea pe internet a listei beneficiarilor – 17 octombrie;
• Depunerea contestatiilor – 18 octombrie-21 octombrie;
• Rezolvarea contestatiilor – 22 octombrie-25 octombrie;

Pentru elevii care doresc sa obtina acest sprijin financiar, a fost lansat portalul Bani de liceu, unde acestia pot gasi informatii suplimentare.