Radio Simplu

Se dau bani de la stat. 400 de lei pe langa pensie. Ce trebuie sa faci ca sa ii primesti

Se dau bani de la stat pentru mii de persoane. Totul este prevăzut într-un proiect de Hotărâre de Guvern publicat pe site-ul Ministerului Muncii.

Este vorba despre ajutorul acordat veteranilor de război şi văduvelor veteranilor de război, pentru anul 2019. Ministerul Muncii propune menţinerea lui la suma de 400 de lei.

Potrivit iniţiatorilor, de ajutorul anual vor beneficia 5.583 persoane, din care 5.117 persoane plătite de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, 200 persoane plătite de Ministerul Apărării Naţionale, 265 persoane plătite de Ministerul Afacerilor Interne şi o persoană plătită de Serviciul Român de Informaţii.
Sumele destinate plăţii ajutorului care se acordă veteranilor de război, văduvelor de război precum şi accidentaţilor de război în afara serviciului ordonat se suportă din bugetele celor 4 instituţii.

Se dau bani de la stat. 400 de lei pe langa pensie.
Drepturile de care beneficiază persoanele care au calitatea de veterani de război şi văduve de război, precum şi de accidentaţi de război în afara serviciului ordonat, care au suferit o infirmitate din cauza acţiunii mijloacelor de luptă ale războiului au fost reglementate prin Legea nr.44/1994. Potrivit actului normativ, pentru aceste categorii de persoane se acordă un ajutor anual pentru acoperirea unei părţi din costul chiriei, energiei electrice şi energiei termice pentru nevoi casnice, al cărui cuantum se stabileşte anual, prin hotărâre a Guvernului, în funcţie de evoluţia preţurilor şi posibilităţile de susţinere din bugetul de stat, având la bază propunerile asociaţiilor veteranilor de război.

„În anul 2018, prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.114 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene, cu modificările şi completările ulterioare, au fost reglementate măsuri menite să menţină volumul cheltuielilor bugetare la un nivel care să permită respectarea condiţionalităţilor asumate de Guvernul României, inclusiv în ceea ce priveşte nivelul deficitului bugetar. Astfel, s-a reglementat la art.40 alin.(1) lit. c) din actul normativ menţionat ca, în perioada 2019 – 2021, drepturile prevăzute de Legea nr. 44/1994 privind veteranii de război, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi văduvelor de război, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, cu excepţia drepturilor prevăzute la art. 11, să se menţină în plată la nivelul acordat pentru luna decembrie 2018”, se arată în nota de fundamentare care însoţeşte proiectul de Hotărâre de Guvern.