Radio Simplu

Scrisoarea acestei tinere catre mama sa plecata in strainatate, te va emotiona pana la lacrimi! VIDEO

Dragă MAMĂ,

Îți mulțumesc pentru cei 200 de euro pe care mi i-ai trimis astăzi. Mamă, să știi că mi-e foarte dor de tine. Urăsc Facebook-ul, urăsc telefonul. Mamă, am nevoie de tine aici!!!

Știu că muncești din greu la cules de căpșuni acolo, în acea țară, o urăsc. Urăsc toți oamenii cu care vorbești, cărora le zâmbești. Te-au luat de lângă mine. Urăsc și politicienii, din cauza lor am pierdut afecțiunea ta.

Mamă, să mă suni, să-mi trimiți bani, nu e iubire. Am 12 ani și aveam 5 când ne-ai lăsat singuri. Zilnic tata plânge deasupra unei halbe cu bere, apoi începe să se certe cu mine și cu bunica.

El nu era așa înainte. Sunt speriată, nu știu ce se întâmplă aici.

Mi-ai spus la telefon că ți-ar plăcea să mă fac doctoriță. Și mie mi-ar plăcea, dar acum abia mai pot să învăț. Tot timpul mă gândesc numai la tine. Te-am visat azi noapte, te aplecai deasupra patului meu și mă sărutai de noapte bună.

Aș fi vrut ca acel vis să nu se sfârșească niciodată, dar s-a sfârșit și m-am trezit fără tine, cu inima sfâșiată de dor.

Te rog, mamă, nu-ți irosi viața într-o țară străină, adu-i și pe părinții celorlați copii. Noi nu mai avem părinți reali, doar virtuali… Noi nu avem nevoie de bani, avem nevoie de voi.

Te rog, mamă, vino acasă, hai să ne întoarcem la viața noastră simplă de dinainte. Putem să le rezolvăm pe toate. Să știi că am aflat că primăvara ne aduce fericire.

Te iubesc,

Ana

Peste 2 milioane de români lucrează legal în afara graniţelor României, cei mai mulţi – în state membre ale Uniunii Europene. În ce ţări muncesc cu acte cei mai mulţi români şi câţi au plecat la muncă în străinătate, în cursul acestui an?

„Numărul total al românilor care au plecat pentru a-şi găsi o slujbă în străinătate este dificil de cuantificat, însă din datele primite de la autorități ale statelor membre ale UE și din studiile realizate, putem estima că peste 2 milioane de cetăţeni lucrează în afara granițelor României, cu precădere în state membre ale Uniunii”, au declarat oficialii Ministerului Muncii.

Italia, Spania şi Marea Britanie sunt, în această succesiune, statele în care muncesc legal cei mai mulţi români.

Oficial, mai bine de 614.000 de români muncesc în Italia, peste 250.000 de români muncesc în Spania, în jur de 110.000 de români muncesc în Marea Britanie, iar în Irlanda muncesc în jur de 28.000 de români (în jur de 4.000 sunt lucrători pe cont propriu şi aproximativ 24.000 sunt angajați cu contract de muncă), au comunicat oficialii Ministerului Muncii, în baza celor mai recente informaţii transmise de omologii lor din aceste state.

Mai bine de 1 milion de români locuiesc în Italia

Peste 1 milion de români locuiesc în Italia, potrivit măsurătorilor Institutului Naţional de Statistică din Italia.

La 1 ianuarie 2011, în Italia locuiau 968.576 de cetăţeni români, conform Institutului Național de Statistică din Italia. Între timp, numărul cetăţenilor români rezidenţi a crescut cu aproximativ 80.000, în ciuda efectelor negative ale crizei economice asupra pieţei muncii în Italia, ne-au spus oficialii Ministerului Muncii. Nu ştim însă câţi dintre ei lucrează legal în Italia.

Ministerul Muncii ne-a spus că doar în 2011, au fost înregistrate în Italia 614.293 de contracte de muncă ale cetăţenilor români.