Radio Simplu

Schimbari importante la Legea Pensiilor. Cine sunt cei care vor lua 7.000 lei pe lună.

Primarii, viceprimatii şi şefii de consilii judeţene care au ocupat astfel de posturi începând cu anul 1992 şi care s-au pensionat deja pot beneficia de indemnizaţii suplimentare pensiilor, al căror cuantum poate fi şi de 7.000 lei pe lună.

Normele metodologice privind acordarea indemnizaţiei pentru limită de vârstă persoanelor care au îndeplinit funcţia de primar, de viceprimar, de preşedinte sau de vicepreşedinte al consiliului judeţean au fost publicate de Ministerul de Finanţe. Astfel, cei care au deţinut astfel de funcţii pot depune până în primăvară, 31 martie 2020, cererile pentru acordarea unor indemnizaţii suplimentare.

Cererile cor fi centralizate şi trimise mai departe Ministerului Finanţelor până la data de 31 mai 2020.

Cei care au deţinut o astfel de funcţie au drept la o indemnizaţie lunară, calculată la nivelul a 0,4% din venitul lunar înmulţit cu numărul de luni de mandat, dar nu mai mult de 144 de luni (12 ani). Excepţie fac cei care au fost condamnaţi definitiv şi cei care au în derulare un mandat de primar, de viceprimar, de preşedinte sau de vicepreşedinte al consiliului judeţean.

Această indemnizaţie se poate cumula cu orice alt tip de pensie

Metoda de calcul prezentată în metodologie

Calculul indemnizaţiei aferente unui mandat complet (de ex. primar)

48 luni x (0,40% x I) = X lei/lună

Unde „I” reprezintă indemnizaţia brută lunară în lei, aflată în plată pentru funcţia de primar.

Sursa: Fabricatinromania.ro