Radio Simplu

Scenariu sumbru coronavirus. Al doilea val al epidemiei cu COVID-19 va fi mult mai devastator

Un al doilea val al epidemiei cu noul coronavirus va avea loc în această iarna şi va fi cu mult mai devastator, în contextul în care se va suprapune cu epidemia sezonieră de gripă, avertizează specialiştii. În nici două luni, Statele Unite au înregistrat o treime din cazurile de COVID-19 depistate la nivel mondial, care au depășit pragul de 2,5 milioane.

Este avertismentul oficial lansat de directorul Centrului pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor (CDC) din Statele Unite, Robert Redfield, care a declarat într-un interviu pentru publicaţia The Washington Post că America va fi probabil lovită din plin de acest al doilea val al epidemiei.

Redfiled atrage atenţia că există riscul ca sistemul de sănătate american să intre în colaps dacă nu se iau din vreme măsuri de suplimentare a paturilor disponibile şi a cadrelor medicale.

De asemenea, el a insistat pe creşterea capacitării de vaccinare a populaţiei împotriva gripei, pe fondul lipsei unui tratament omologat la nivel internaţional pentru noul coronavirus, dar şi a lipsei unui vaccin specific.

Sezonul gripal, care debutează de regula începând din septembrie-octombrie, a ucis anul trecut peste 34.000 de americani, între care 168 de copii, afectând în total 35,5 milioane de persoane, potrivit CDC.

Oficialii de la Casa Albă susţin că vor monitoriza evoluţia epidemiei cu noul coronavirus, printr-o testare masivă, în contextul în care creşte pe zi ce trece presiunea venită de la Washington pe guvernatori de a relaxa măsurile restrictive pentru a relansa economia, în ciuda riscurilor de creştere a numărului de îmbolnăviri cu COVID-19.

Numărul morţilor în 24 de ore a crescut brusc, marţi, în Statele Unite, cu 2.751 de decese suplimentare legate de noul coronavirus, potrivit bilanţului prezentat de Universitatea Johns Hopkins, unul dintre cele mai grave înregistrate de o ţară în timp de o zi.
SUA, care deplâng 44.845 de morţi de COVID-19 de la începutul pandemiei, a depăşit marţi, de asemenea, pragul de 800.000 de cazuri înregistrate oficial, cu aproape 40.000 de cazuri în plus de luni, orele 20.30, până marţi la aceaşi oră, potrivit datelor prezentate de universitatea americană.